X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Metoda extraordinară prin care oamenii pot asculta acum sunetele din Cosmos

3 dec. 2020,, 23:00   Ştiinţă şi IT
15102 0

Universul are tot mai puţine secrete pentru astronomi. Cercetătorii de la NASA au adunat şi înregistrat o colecție de sunete misterioase din adîncurile spațiului: sunetele pe care le fac stelele, cutremurele de pe Marte, găurile negre, în timp ce devorează materia din jurul ei, sau chiar sunete de la începuturile Universului care rezonează chiar şi acum, transmite digi24.ro.

Specialiştii spun că aceste sunete sunt modul prin care Universul cîntă.

Fizicianul Cristian Presura a explicat la Digi24 cum au reușit oamenii de știință să aducă la urechea oamenilor sunete pe care ei nu le pot auzi în mod normal din Cosmos.

"Este muzica Cosmosului care ne vorbește. Au fost construite să sune ca niște melodii. Acestea nu sunt sunete reale, pentru că sunetul circulă doar în aer sau apă, nu în vid. Oricît am încerca să ascultăm cu urechea Cosmosul nu vom auzi nimic, sunetul nu trece prin vid.

Ce au făcut cercetătorii de la NASA a fost să reconstruiască niște sunete în urma unor imagini.


Vedem o explozie, supernova din 1987, care a fost fotografiată, vedem coliziunea dintre două grupuri de galaxii care a fost și ea fotografiată. Sunt fotografii pe care telescoapele le-au făcut, iar fotografiile au fost transformate în sunet printr-o metodă numită sonificare.

Fiecare fotografie spune o poveste. Fotografia care spune povestea coliziunii a două grupuri de galaxii - mici de tot vedem galaxii îndepărtate. Prin sonificare, cînd imaginea ajunge în dreptul acelor galaxii mici, noi auzim niște sunete cristaline.

Acea fotografie cu foarte multe galaxii e una care scoate în evidență materia întunecată, pentru că atunci când galaxiile se ciocnesc în zona din centru apare foarte multă energie, o vedem roșiatică și, după ciocnire, materia întunecată rămîne în urmă îndepărtată și este scoasă în evidență sub forma culorii albastre. Culoarea albastră ne arată unde există materie întunecată.

Acel ecou pe care îl auzim este creat artificial de oameni, pentru ca sunetul să fie auzit mult mai bine.

În imaginea cu rămășița unei supernove, a fost reconstruită în sunete, cu ajutorul sunetelor unei orchestre, se aud alămuri, instrumente cu corzi, ca să avem impresia că e o simfonie, o simfonie a Cosmosului.

Cosmosul ne vorbește și noi vrem să îl ascultăm. Pentru că nu reușim să facem asta cu urechile noastre, reconstruim sunetul în imaginile pe care le vedem.

În mod sigur nu e liniște în Cosmos, doar că noi nu putem auzi, că la noi nu ajunge nimic", a explicat Cristian Presura.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?