Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Londra amenință că va ignora hotărîrile CEDO

4 oct. 2014,, 14:30   Externe
5055 2
Foto: huffingtonpost.co.uk
Marea Britanie se va retrage din Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dacă instanța din Strasbourg nu va accepta ca Parlamentul de la Westminster să aibă ultimul cuvînt în legătură cu hotărârile sale, au afirmat vineri conservatorii premierului David Cameron, relatează agenția Reuters.

Cameron a declarat că hotărîri ale CEDO au împiedicat Londra să expulzeze militanți suspecți, au insistat asupra respectării drepturilor omului pe câmpurile de luptă din Afganistan și au confirmat drepturile unor deținuți de a vota. ''N-avem nevoie de instrucțiuni pe această temă din partea judecătorilor de la Strasbourg'', declara Cameron în fața unor militanți conservatori pe 1 octombrie la Birmingham.

În baza unei propuneri, dacă conservatorii vor fi realeși la alegerile din mai 2015, Londra va adopta un document (Bill of Rights) care va stabili aplicarea legislației privind drepturile omului în Marea Britanie.

Schimbările avute în vedere ar însemna că hotărârile CEDO nu vor mai avea caracter obligatoriu pentru Curtea Supremă și că Parlamentul de la Westminster va avea dreptul de a opune un veto la hotărârile CEDO.

''The Human Rights Act'', legea internă care consfințește principiile internaționale ale Convenției Europene privind Drepturile Omului în Marea Britanie, va fi anulată.

''Nu putem continua în această situație, în care schimbările în legislația noastră se fac într-o instanță internațională fără nici o supervizare democratică în Regatul Unit'', a declarat pentru The Times ministrul britanic al justiției, Chris Grayling. ''Schimbările prevăd că Parlamentul Regatului Unit va avea ultimul cuvînt'', a adăugat Grayling.

Potrivit The Times, textul original al Convenției Europene privind Drepturile Omului din 1950 va fi introdus în legislația britanică de bază.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?