X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

«Un monstru în mijlocul parcului». Ce va apare în locul restaurantului «Doina»?

26 noi. 2020,, 18:03   Analitică
32518 9

Dezbaterile judiciare privind construirea unui centru comercial și de divertisment supraetajat în locul restaurantului ”Doina”, considerat una dintre cărțile de vizită ale Chișinăului, vor continua la Curtea Supremă de justiție.

Litigiul în jurul teritoriului parcului ”Valea trandafirilor” din capitală, devenit în mod ciudat proprietate privată, durează de ani buni. Primăria refuză să permită lucrările de construcție în zona verde, în timp ce instanțele judiciare țin partea dezvoltatorului. Autoritățile capitalei au apelat forțele de ordine, intuind în acest proiect o componentă de corupție. Potrivit primarului Ion Ceban, loialitatea judecătorilor este asigurată prin cadouri luxoase în forma unor imobile scumpe.

Un obiect inovator cu ”pereți vii”

Conform informației cadastrale, restaurantul ”Doina”, amplasat pe un teren de pe strada Trandafirilor,6 a devenit proprietate privată în a.2008, iar 0,53 ha de teren s-au dat pentru construcție. În a. 2011 restaurantul și-a încetat activitatea, încăperile erau închiriate de diverse companii. În a. 2015, acțiunile restaurantului ”Doina” în volum de 100% au fost achiziționate de compania turcă Ognan Tekstil, inițiatoarea proiectului de construcție. Compania a fost fondată în Turcia în a. 2001, și este prezentă pe piața moldovenească din a. 2011. Are un spectru larg de activitate – investiții în industria ușoară, agricultură, păstrarea și procesarea fructelor și legumelor, construcții.

În aprilie, trecut, în pofida protestelor activiștilor civici și a orășenilor, a început demontarea clădirii restaurantului. La început, proprietarii terenului intenționai să edifice două blocuri rezidențiale: unul cu șase, altul cu nouă etaje. La stadiul discuțiilor pe marginea planului zonal de dezvoltare urbană a terenului pretura sectorului Botanica a desfășurat audieri publice cu participarea consilierilor municipali din partea Partidului socialiștilor, care au declarat că terenul dat a fost privatizat ilegal, iar clădirea supraetajată care urmează a fi ridicată ”va deveni un monstru în mijlocul parcului”.


Apoi a apărut proiectul inovator al unui centru comercial și de divertisment multifuncțional cu locuințe de tip hotel, oficii și o parcare subterană în trei nivele. Dezvoltatorul l-a prezentat ca fiind prima clădire cu elemente de ”arhitectură verde” în țara noastră. Se are în vedere proiectarea și edificarea unei clădiri cu un nivel ecologic înalt, care afectează minim mediul ambiant.

O atare metodologie se bazează pe legătura reciprocă casă-natură, în care obiectul se înscrie organic în mediu. Construcția trebuie să fie făcută reieșind din principiile ”arhitecturii verzi” – folosirea rațională a resurselor, minimizarea prejudiciului adus naturii, etc. Azi în lume există mii de exemple cu diverse clădiri ecologice, dar în Moldova sistemul arhitecturii verzi încă nu a devenit popular , iar din cauza costurilor mari în țara noastră dezvoltarea acestor tendințe în construcții nu este așteptată în mod deosebit.

Fațada clădirii preconizată a fi construită în locul restaurantului ”Doina” va fi una reflectatoare, pentru a se înscrie în peisaj. Este examinată ideea înverzirii verticale – așa numiții ”pereți vii”, dar și a spațiilor verzi pe întregul teritoriu. La primul etaj va fi amplasat un centru de dezvoltare a copiilor, pe o suprafață de 2000 metri pătrați, la etajul trei – un restaurant cu terasă. La ultimul etaj se preconizează construirea unui observator astronomic cu intrare separată și acces liber pentru toți doritorii.

Investitorul turc intenționează să investească aici o sumă semnificativă de bani. Autorii proiectului susțin că nici în timpul nici după finisarea lucrărilor de construcție spațiile verzi nu vor avea de suferit, din contra – vor fi plantați puieți noi, iar pe alei – straturi de flori. Conform planului, în amenajarea zonei adiacente restaurantului ”Doina” din acest parc vor fi investiți 5 mln. lei. Banii vor merge la repararea aleii centrale a parcului, repararea podului din vecinătate, pavarea trotuarelor, renovarea sistemului de iluminare, stoparea eroziunii solului, construirea zonei de odihnă, a terenurilor sportive și de joacă, curățarea izvorului din zona parcului

«Aici există multe semne de întrebare»

În ianuarie, 2019 dezvoltatorul a cerut primăriei să fie perfectate actele de documentare a proiectului, dar a fost refuzat. Cei din administrația capitalei fac trimitere la Legea privind spațiile verzi, care prevede restricții pentru construirea și amplasarea unor edificii în parcuri. Interdicția se extinde asupra structurilor și dispozitivelor care nu-s compatibile cu destinația spațiilor verzi. Legea specifică, că este vorba despre clădiri industriale, administrative și rezidențiale.

În plus, este interzisă construcția în spațiile verzi fără avizul pozitiv al expertizei ecologice de stat și a expertizei societății civile, precum și fără acordul populației din zonele adiacente. Autoritățile municipale menționează, că proiectul dat a revoltat societatea civilă și populația orașului, inclusiv locatarii caselor din preajmă. Dezvoltatorul nu a reușit să obțină acordul acestora pentru realizarea proiectului în cauză.

Investitorul însă crede că în cazul acestui teren interdicția de a construi în zona parcului nu acționează. Potrivit reprezentanților companiei, teritoriul dat nu are atribuție la o zonă de spații verzi. Ei fac trimitere la verdictul de acum 10 ani al Curții de Apel Chișinău privind anularea deciziei municipalității prin care sectorul dat a fost atribuit spațiilor verzi. În decembrie, 2015 instanța a mai confirmat odată, că terenul de sub restaurantul ”Doina” nu face parte din parcul ”Valea trandafirilor”.

Deoarece compania așa și nu a obținut acceptul administrației capitalei, ea a acționat în judecată primăria și consiliul municipal, cu cererea de a schimba codul urbanistic al terenului dat. Reclamanta susține că deoarece autoritățile refuză să perfecteze documentele permisive, de mai mulți ani compania nu poate utiliza terenul care îi aparține cu drept de proprietate privată. Dezvoltatorul face trimitere la studiile efectuate în anii 2016 și 2018, care confirmă concluziile sale privind posibilitatea eliberării certificatului de urbanism, dar de care autoritățile nu au ținut cont . În ședința de judecată, reprezentantul primăriei Tudor Tofan nu a recunoscut acțiunea și a cerut ca instanța să o declare nefondată și să nu o admită.

În primă instanță, judecătoarea Viorica Dodon de la Judecătoria Rîșcani a luat decizia privind satisfacerea deplină a cererii. Ea a obligat autoritățile orășenești să perfecteze actele pentru construirea unei clădiri supraetajate în parcul ”Valea trandafirilor”. În opinia judecătoarei, pîrîții nu au invocat motive suficiente pentru ca cererea dezvoltatorului să nu fie admisă. La baza deciziei au fost puse aceleași argumente, ca și în acțiunea de chemare în judecată. Instanța se arată convinsă, că primăria în mod eronat a atribuit terenul zonei spațiilor verzi ale parcului ”Valea trandafirilor”.

În noiembrie, 2020 s-a pronunțat și Curtea de Apel, care a sprijinit pozițiile dezvoltatorului. Slujitorii zeiței Themis menționează, că în ședința de judecată pîrîții nu au demonstrat legalitatea refuzului acțiunii reclamantului, de aceea decizia primei instanțe a fost menținută. Ce-i drept, unul dintre cei trei judecători, care au examinat cazul, a avut o opinie separată, nefiind de acord cu opinia colegilor. Primăria Chișinău a declarat că intenționează să facă recurs în speranța că judecătorii instanței superioare vor studia circumstanțele cauzei mai temeinic și imparțial.

«Aici există multe semne de întrebare, - a comentat decizia instanței pe pagina sa de pe o rețea socială Ion Ceban. – Primăria nu este de acord cu această decizie și în scurt timp noi vom apela Curtea Supremă de justiție. Primăria Chișinău deseori pierde în instanță asemenea cauze. De ce? Eu am declarat că nu voi admite construirea unor blocuri supraetajate în parcurile capitalei, precum și pe terenurile acaparate în mod ilegal. Noi vom continua să luptăm cu acest fenomen ».

Apartamente în schimbul loialității

Autoritățile municipale susțin că la Chișinău cele mai multe cazuri de construcții ilegale fac parte din ”moștenirea” lăsată de administrația precedentă, care adesea elibera actele permisive prin corupție. Edilul capitalei, Ion Ceban, a spus de multe ori că va continua să lupte cu construcțiile ilegale în capitală, și că va atrage în acest scop toate instituțiile competente, inclusiv guvernul și parlamentul țării. «Propun să stabilim relații corecte cu reprezentanții companiilor de construcții. În primărie nu trebuie să existe corupție, iar dezvoltatorii nu pot construi oriunde le trăsnește prin cap», - spune Ceban.

La inițiativa sa, a fost constituit un grup de lucru pentru soluționarea problemei construcțiilor ilegale în Chișinău. Pentru el a fost elaborat un raport analitic, care conține o analiză multilaterală a problemelor existente la Chișinău în domeniul construcțiilor, dar și metodele de soluționare a lor la nivel instituțional și legislativ. Aceste materiale au fort transmise guvernului, parlamentului, experților și organelor de drept. Plus la aceasta, primăria a adresat procuraturii cererea de a lua măsuri în cazul edificării unei clădiri supraetajate în locul restaurantului ”Doina” .

Ion Ceban menționează, că anterior primăria era cea mai coruptă instituție din țară, și că nu este ușor să soluționezi toate problemele create de conducerea ei precedentă. Lupta municipalității cu construcțiile ilegale, care are loc inclusiv în instanțele de judecată, uneori se complică și prin alte acțiuni ilegale. În unul dintre comentariile sale, el a atras atenția la neimparțialitatea judecătorilor în cazul restaurantului ”Doina”. «Eu nu pot nici confirma, nici nega , nu pot demonstra, căci nu este treaba mea. Dar am auzit că în prezent acolo cineva repartizează judecătorilor apartamente în schimbul deciziei în defavoarea municipiului Chișinău, spre a face posibilă construirea unui bloc supraetajat în zona parcului. Îi chem pe toți judecătorii să nu accepte asemenea oferte », - a menționat edilul capitalei.

Recent, în cadrul unei ședințe operative, primarul general al capitalei a dispus crearea unui grup de lucru, care ar evalua situația privind construcțiile ilegale . În plus, a fost creată о hartă-online a zonelor cu construcții problematice, inclusiv în parcuri. Ion Ceban este convins că societatea are dreptul să cunoască numele agenților economici care nu-și îndeplinesc obligațiile față de cetățeni. «Noi avem multe probleme, deoarece anterior erau eliberate numeroase acte care nu-s pe deplin legale, dar cu trecerea timpului au devenit absolut legale », - spune el. Cei de la primărie menționează că în perioada în care activează noua administrație a capitalei nu au fost emise autorizații sau certificate de urbanism cu careva încălcări sau devieri de la legislația în vigoare.

În același timp, unele obiecte amplasate în zonele de parc au fost literalmente recucerite de la companiile de construcții. Spre exemplu, pe str. Nicolae Dimo 7/3, unde anterior dezvoltatorul a primit ilegal un teren pentru construcții. În a. 2014 în urma unor scheme ilegale, terenul a trecut în proprietatea companiei Vasigur Group, după care pe teritoriul spațiilor verzi a început defrișarea copacilor în scopul înălțării unui bloc rezidențial. La începutul anului curent fundația a fost astupată, iar gardul din jurul șantierului – demontat. În octombrie, reprezentanții primăriei împreună cu locuitorii sectorului Rîșcani au plantat pe acest teren copaci. Acum locatarii blocurilor din preajmă amenajează acest teritoriu, pe care se află un mic parc.

Ion Ceban a menționat recent într-o ședință online cu reprezentanții sferei construcțiilor, că intenționează să facă tot posibilul pentru ca Chișinăul să devină un oraș fără șantiere ilegale, pentru care autorizațiile au fost eliberate cu ajutorul mitelor. Potrivit lui, orașul are nevoie și de transparența autorităților municipale, dar și de respectarea exactă a tuturor regulilor și legilor de către dezvoltatori. «Noi vrem să construim și să dezvoltăm Chișinăul în mod legal, în exclusivitate. Eu voi reacționa imediat și voi lua toate măsurile necesare dacă voi primi rapoarte argumentate cu privire la abaterile de la codurile de construcții în capitală, cazuri de corupție sau abuzuri în», – a declarat primarul general.

Ion Spătaru

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?