Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

În Moldova a fost creată prima Asociaţie Patronală în Domeniul Energetic

30 sep. 2014,, 17:00   Societate
4120 0
Foto: newsmoldova.md
În Republica Moldova a fost creată prima Asociaţie Patronală în Domeniul Energetic (APDE), la iniţiativa CET-1, CET-2, companiei Gas Natural Fenosa şi companiei producătoare de energie regenerabilă Solartech Energy.

Directorul executiv al Asociaţiei, Alexandrina Robu, a menţionat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că APDE este o asociaţie neguvernamentală, apolitică, nonprofit, independentă, constituită cu scopul de a promova poziţia unitară a electricienilor în raport cu organele naţionale şi internaţionale.

Potrivit ei, printre scopurile principale ale Asociaţiei se numără atragerea investitorilor străini în Republica Moldova, fapt ce va duce la modernizarea sectorului energetic, susţinerea implementării pachetului 3 în energie, utilizarea pe deplin a capacităţilor Republicii Moldova de regenerare a energiei, securitatea energetică, liberalizarea sectorului energetic, promovarea relaţiilor economice industriale, ştiinţifice şi tehnice între membrii Asociaţiei.

"De asemenea, ne propunem crearea unei reţele inteligente în ceea ce priveşte utilizarea energiei solare, eoliene şi de biomasă", a spus Alexandrina Robu.

Asociaţia Patronală este partenerul naţional al Uniunii Industriale de Electricitate Eurelectric din UE, iar în context, directorul general Verbund România, Teodor Ovidiu Pop, a dat citire unui mesaj de felicitare din partea conducerii Eurelectric, în care se spune că "instituirea unei noi asociaţii înseamnă un schimb permanent de opinii între membrii Asociaţiei, alte parţi interesate şi partenerii europeni".

"Puteţi conta pe sprijinul nostru pentru ca Asociaţia să poată performa", se spune în mesaj.

Preşedintele Gas Natural Fenosa, Silvia Radu, a menţionat că membrii Asociaţiei sînt dispuşi să reprezinte atît interesele sectorului, cît şi pe cele ale consumatorilor, accentul fiind pus pe reducerea consumului de energie.

"Cu regret, trebuie să spunem că eficienţa consumului în Republica Moldova nu este una exemplară, iar consumatorii casnici şi cei juridici consumă mult mai multă energie decît ar putea să consume în cazul în care ar aplica politicile de eficienţă energetică. Prin urmare, unul dintre obiectivele pe care ni le-am propus este să promovăm consumul redus de energie. Un alt obiectiv ar fi familiarizarea consumatorilor cu noile resurse de energie regenerabilă, precum şi implementarea noilor tehnologii în domeniu în rezultatul schimbului de experienţă dintre membrii Asociaţiei, dar şi al colaborării cu alte instituţii naţionale şi internaţionale", a spus Silvia Radu.

Directorul Solartech Energy, Franck le Borgne, a menţionat că în prezent Republica Moldova importă peste 90% din resursele de energie, fiind practic totalmente dependentă de acestea.

"În astfel de condiţii, energia regenerabilă reprezintă o alternativă foarte bună. Deocamdată, energia regenerabilă reprezintă un procent foarte mic din energia consumată în Moldova. Dar pentru a avansa trebuie să avem răspuns la următoarea întrebare: "Cînd vom avea o legislaţie bine pusă la punct, pentru ca să le oferim şansa cetăţenilor Republicii Moldova să folosească energia regenerabilă mîine?", a întrebat el.

Potrivit directorului Solartech Energy, dezvoltarea energiei regenerabile reprezintă un efort foarte mare.

"Pentru a avea rezultat este nevoie de timp şi investiţii, dar cu cît mai tîrziu facem acest lucru, cu atît mai tîrziu vom avea şi rezultate. Sperăm că în următoarele luni politicienii vor vedea că acest sector este unul foarte important pentru Moldova", a spus Franck le Borgne. Întrebat dacă Termocom va fi membru al noii Asociaţii, preşedintele Consiliului de administraţie al Asociaţiei Patronale, directorul CET-2, Anatolie Lichii, a menţionat că în prezent întreprinderea este în proces de lichidare, prin urmare nu a fost invitată să fie parte a Asociaţiei.

"Pe viitor, totul depinde dacă aceasta va fi o întreprindere separată sau va intra în componenţa altor întreprinderi. Respectiv, atunci vom lua o decizie corespunzătoare", a spus Lichii.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?