Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Grupurile etnice din Moldova: Noi trebuie să fim uniţi şi să păstrăm ţara (VIDEO)

19 sep. 2014,, 09:30   Societate
6335 0
Foto: trm.md
Republica Moldova este o ţară multinaţională şi aici ar trebui să fie respectate drepturile şi interesele reprezentanţilor tuturor grupuri etnice. Această opinie este împărtăşită de participanţii la Forumul minorităţilor naţionale „Inima mea e Moldova”, care a avut loc astăzi la Chişinău.

Reprezentanţii grupurilor etnice din Republica Moldova au remarcat importanţa acestui forum, care a oferit o oportunitate de a vorbi despre problemele existente la un nivel înalt, şi și-au exprimat speranţa că acesta va avea un rezultat pozitiv.

«Sîntem un tot întreg, noi iubim ţara noastră şi astăzi a fost făcut un pas important în recunoaşterea etniilor din Republica Moldova. Însă noi toţi trebuie să fim egali în faţa Constituţiei Republicii Moldova», a menţionat Venera Gasparean, preşedintele diasporei armene în Moldova, accentuînd că drepturile minorităţilor naţionale din Republica Moldova cel mai des sînt încălcate de către structurile puterii. «Dacă un armean a pierdut documentele şi să adresează la poliţie, lui îi spun: dar noi nu credem că le-ai pierdut, sau: duceţi-vă şi soluţionaţi la voi», a spus Gasparean.

Baronul romilor din Moldova, Artur Cerari, consideră că în Republica Moldova discriminarea împotriva reprezentanţilor grupului etnic al romilor «a fost, este şi va fi. Noi vedem acest lucru în toate sferele vieţii. În ţara noastră multinaţională n-ar trebui să existe aşa ceva. Noi trebuie să fim uniţi şi să păstrăm ţara», a declarat baronul.

Principala prioritate pentru diaspora belarusă este studierea limbii belaruse în Moldova. Preşedintele mişcării culturale belaruse în Republica Moldova, Anna Mazur, a atras atenţia la faptul că «astăzi limba belarusă în Republica Moldova – şi aceasta este problema noastră – se aseamănă cu o bijuterie scumpă, care se poartă doar de sărbători. Faptul că limba belarusă în Moldova nu poate fi învăţată calitativ – nu există şcoli, cercuri, secţii – demonstrează că avem încă un domeniu mare pentru integrare».

Reprezentanţii grupurilor etnice au declarat că pentru consolidarea societăţii este important de manifestat o disponibilitate pentru cooperare şi de conştientizat problema.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?