COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6915
Coronavirus stiri: 7682

Corman: Găgăuzii ar trebui să preţuiască statutul de autonomie (VIDEO)

18 sep. 2014,, 16:15   Societate
3652 0
Foto: noi.md
Găgăuzii ar trebui să prețuiască faptul că au o autonomie, că în anul 1994 am reuşit să creăm autonomia şi să adoptăm o lege specială cu privire la statutul special al Găgăuziei. O declarație în acest sens a făcut preşedintele Parlamentului, Igor Corman, la Forumul minorităţilor etnice, care a avut loc astăzi la Chişinău.

«În alte ţări, popoarele mari duc o luptă la sînge pentru astfel de autonomii şi nu întotdeauna reuşesc acest lucru. Iar la noi, în Republica Moldova există un exemplu bun», a accentuat el.

Corman a menţionat că rămîn multe întrebări referitoare la interacţiunea dintre Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei şi legislaţia naţională. «În acest sens, intenţionăm să modificăm 20 de legi naţionale, pentru ca legea despre autonomie să fie pusă în aplicare, dar este foarte important ca această problemă să nu fie politizată», a specificat spicherul.

La întrebarea referitoare la cerinţa comunităţii bulgare privind statutul cultural pentru raionul Taraclia, Corman a răspuns că înţelege temerile bulgarilor şi este deschis pentru dialog. «Bulgarii sînt îngrijoraţi că în cazul în care vreodată, în Republica Moldova va avea loc o reformă administrativă, acest raion va nimeri într-o altă regiune administrativă a ţării. Eu sînt sigur că acest lucru nu se va întîmpla niciodată, dar ei cer garanţii. Eu personal sînt deschis pentru astfel de discuţii, dar e important ca Parlamentul să nu politizeze aceste probleme», a subliniat Corman.

Amintim că primăvara trecută, la o adunare de nivel naţional din Taraclia, bulgarii au adoptat o rezoluţie în care au cerut ca autorităţile ţării să ofere raionului Taraclia un statut etnocultural special.0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽