X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Igor Boţan: Fraudarea alegerilor se face în afara secţiilor de vot

17 sep. 2014,, 13:15   Politică
4200 4
Foto: nr2.ru
Fraudări masive ale alegerilor nu se fac în secţiile de vot. Unele şmecherii sau acţiuni minore pot avea loc, dar acestea nu pot influenţa rezultatul final. Aceasta este declaraţia directorului executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, făcută în cadrul dezbaterii publice cu tema „Cadrul de reglementare şi asigurare a alegerilor parlamentare 2014: garanţii, inovaţii, provocări şi pericole”, desfăşurată de Agenţia IPN informează NOI.md.


Expertul a explicat ce înseamnă noţiunea de alegeri libere şi corecte, spunînd că aceasta întruneşte mai multe criterii, este un termen consacrat.

„Alegeri libere înseamnă că cetăţenii cu drept de vot activ şi pasiv, nu sînt împiedicaţi în vreun fel să participe la alegeri fie în calitate de votant, fie în calitate de candidat. Mai este vorba şi despre condiţiile prevăzute în legislaţie şi ţine de noţiunea de integritate a procesului electoral, care întruneşte toţi factorii şi criteriile, pentru ca ulterior contestaţiile să nu aducă atingere rezultatului final, mai exact ca cetăţenii să aibă impresia că voinţa lor se reflectă în rezultatele finale”, a explicat analistul.

Expertul a spus că Moldova are o experienţă de 20 de ani de desfăşurare a alegerilor, care au fost calificate în mare parte ca libere şi corecte.

„În secţiile de votare falsificări masive nu se fac, există mecanisme de control, în secţiile de votare pot asista toţi pentru a vedea că procedurile sînt corecte. Eu nu exclud că mici şmecherii se fac, dar ele nu sînt în stare să schimbe rezultatul final. Alta este cînd vorbim despre finanţarea campaniilor electorale şi promovarea lor în mass-media. Dar noi sîntem cei care admitem să se finanţeze aiurea campaniile electorale, noi admitem promovarea aiurea”, a spus expertul.


Igor Boţan a spus că într-o deplasare în Norvegia, citind legea electorală, a avut un şoc.

„Le-am spus că legea e slabă, că sînt lacune, că pot fi făcute fraudări etc. Acolo mi s-a spus că Norvegia are o naţiune de cetăţeni, demni care nu vor recurge la aşa ceva. În alte ţări un cetăţean ar fi ofensat dacă ar primi un cadou electoral o sticlă de ulei, iar la noi va lua sticla. Trebuie să ne educăm ca cetăţenii să se simtă ofensaţi de cadourile electorale. De cînd se discută despre transparenţa în mass-media, dar nu se ajunge la un numitor comun, deoarece nu este voinţă politică”, a spus expertul.

Igor Boţan a adăugat că politicienii moldoveni nu au cultură politică, deoarece ajung să se promoveze prin concerte, fără să contabilizeze cheltuielile.

„Cel mai grav e că aceleaşi metode sînt făcute şi de cei de la guvernare, şi de cei din opoziţie. Ei organizează acum concerte, care costă bani, fără să contabilizeze. Ţine de cultura politică, ei au aceleaşi mecanisme. Este trist, pe de o parte avem tot ce a reuşit CEC, pe de altă parte, avem ceea ce avem”, a opinat expertul.

În context, Igor Boţan s-a referit la cererea parvenită din UTA Găgăuzia de a oferi 5 mandate reprezentanţilor regiunii.

„În privinţa alegerilor parlamentare este o problemă reală. Ei vor să aleagă persoane de acolo, de pe loc. Dar nu ştim cum să facem acest lucru. În cadrul Codului electoral se pot alege cetăţenii din Găgăuzia, aceştia trebuiau să ceară eliminarea pragului electoral pentru candidaţii independenţi. Ei pot veni cu candidaţii lor şi 100 de mii de cetăţeni ar avea reprezentanţii lor în parlament. Trebuie să aibă loc un dialog de pe poziţii binevoitoare. Această abordare este mult mai utilă şi conformă parcursului european”, a concluzionat Boţan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?