X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Boțan: Politicienii plătesc să ajungă pe listele electorale pentru a profita de renta politică

16 sep. 2014,, 10:30   Politică
5175 2
Foto: hotnews.md
Unii politicieni plătesc pentru a ajunge pe listele electorale pentru a avea ulterior acces la pîrghiile statului și a-și satisface propriile interese. Opinia aparține analistului politic Igor Boțan, directorul Asociației ADEPT, și a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Analistul se arată convins că politicienii moldoveni nu au învățat din greșelile anterioare, iar viciile clasei politice se vor resimți și în această campanie. „Politicienii plătesc să ajungă pe liste pentru că ulterior vor să profite de ceea ce se numeşte rentă politică, adică de acces la pîrghiile statului, pentru utilizarea unor scheme cu caracter coruptibil”, a remarcat Boțan.

În opinia expertului, printre criteriile de selecție a candidaților, în procesul de formare a listelor electorale ar trebui să se regăsească integritatea, profesionalismul și activismul civic. Totodată, persoanele cu reputația pătată ar trebui excluse din listele electorale, afirmă Boțan.

„Nu poate o echipă de oameni integri să accepte între ei oameni care au o reputaţie pătată. Dacă tot vorbim de integrarea europeană, noi avem numeroase exemple ale politicienilor europeni care se retrag atunci cînd se întîmplă să nimerească în vizorul presei sau al opiniei publice. Şi dacă nu se retrage întru totul din politică, cel puţin trece pe planul doi, pentru a se reabilita eventual”, a punctat Boțan.

„Din păcate, năravurile politicienilor vor rămîne aşa cum au şi fost. Dar aceasta aduce atingere unui scop strategic pe care îl promovează Republica Moldova, unul foarte important pentru ţara noastră. Poate este o şansă unică pentru ţara noastră să se rupă din mocirla în care se află”, a conchis Boțan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?