Criza energetică stiri: 1588
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

În Moldova vor fi create parcuri IT virtuale

11 sep. 2014,, 09:30   Economie
5756 0
Foto: tvgconsulting.com
În vederea dezvoltării sferei tehnologiilor informaționale, în Republica Moldova vor fi create parcuri IT, care vor funcționa şi în regim "virtual", iar pentru rezidenţi vor fi prevăzute diverse beneficii și stimulente fiscale, în special, a fost stabilită o rată de impozitare unică de 12% din veniturile de la vînzări. Acest lucru este prevăzut în proiectul de lege cu privire la parcuri IT, aprobat de Guvern, relatează NOI.md.

Potrivit ministrului Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, acest document a fost elaborat în vederea creării premiselor pentru stimularea dezvoltării sectorului tehnologiilor informaționale, orientate spre export, prin crearea noilor locuri de muncă bine plătite, dar şi în scopul atragerii investițiilor.

Proiectul de lege prevede introducerea unei taxe unice pentru rezidenţii parcurilor IT, în valoare de 12% din veniturile de la vînzări, care va include impozitul pe venit și TVA, contribuțiile la fondul social și fondul de asigurări de sănătate, taxe locale, taxe de proprietate și pentru drumuri. De asemenea, se preconizează să fie scutite de plata taxelor vamale și a TVA-ului monitoarele şi computerele, rețele, precum și alte echipamente necesare pentru activitățile rezidenţilor parcurilor IT.

Conform prevederilor, parcurile IT pot funcţiona şi în regim virtual, iar rezidenţii lor vor putea să-și desfășoare activitatea în propriile birouri pe teritoriul Republicii Moldova. Rezidenţii vor fi prezenţi virtual în cadrul parcului IT, dar numai după înregistrarea corespunzătoare în Registrul de evidență al rezidenților și asumării tuturor obligațiilor prevăzute de lege. S-a luat decizia că parcurile IT să fie create prin decizia Guvernului, care îi va desemna, de asemenea, pe administratorii acestora.

Se prevede că măsurile întreprinse în această direcţie vor permite activizarea businessului în domeniul IT, vor crește fluxul investițiilor străine în acest domeniu, dar şi a specialiştilor calificaţi pentru dezvoltarea și implementarea produselor IT și a serviciilor, competitive atît pe piețele locale, cît și pe cele străine, care vor da, în general, un nou impuls dezvoltării industriei IT, axată în mare parte pe exporturi.

În ultimii ani, sectorul tehnologiilor informaționale și de comunicații în Republica Moldova se dezvoltă dinamic, depășind 7 miliarde de euro şi constituind în 2012 8% din PIB. Sectorul IT alcătuieşte 0,82% din PIB-ul Republicii Moldova. Exporturile producţiei IT moldovenești au crescut de 15 ori în perioada 2005-2012, de la 3,64 milioane de dolari SUA pînă la 57 de milioane de dolari SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав