X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Tapiola: Moldova este campioană la valorificarea asistenţei financiare europene (VIDEO)

10 sep. 2014,, 13:30   Economie
4588 1
Foto: noi.md
„Republica Moldova este campioană la valorificarea asistenţei financiare oferite de către Uniunea Europeană în cadrul Programului de suport bugetar în sectorul energetic. În comparaţie cu alte ţări, în care valorificarea acestor fonduri în termenii stabiliţi nu este mai mare de 50-60 la sută, în Republica Moldova acest indice depăşeşte nivelul de 80 la sută”, a declarat şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul unei conferinţe de presă la Ministerul Economiei, comunică NOI.md.

Potrivit acestuia, pînă la finele anului curent, Republica Moldova va primi cea de-a treia tranşă în valoare de 11,6 milioane de euro, în cadrul Programului de suport bugetar în sectorul energetic, care vizează reformarea acestui sector.

Programul a fost lansat în 2011. De atunci, Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova 42,6 milioane de euro pentru diversificarea surselor de energie, conectarea la piaţa energetică a Uniunii Europene, promovarea eficienţei energetice şi producţia de energie alternativă.

Programul face parte din activităţile UE privind asistenţa financiară pentru Republica Moldova în valoare totală de 216 milioane de euro, în curs de implementare în diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova.

„Obiectivul final al Uniunii Europene este de a oferi toate tipurile de energie pentru sectorul economic, pentru toţi consumatorii şi cetăţenii Republicii Moldova, asigurînd astfel securitatea energetică a ţării. Sîntem profund mulţumiţi de succesul ţării dumneavoastră în valorificarea tranşelor anterioare. Aţi reuşit să faceţi multe, dar şi mai mult urmează să fie făcut. Şi, din acest motiv, nu putem decît să ne bucurăm de realizarea reuşită a proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni. Sîntem încîntaţi să oferim încă 10 milioane de euro pentru continuarea construcţiei staţiei de distribuţie a gazelor şi a gazoductului pînă la Chişinău”, a declarat Tapiola.

Oficialul european a precizat, de asemenea, că aderarea sistemului energetic al Republicii Moldova la cel european, împreună cu explorarea şi dezvoltarea surselor alternative de energie, vor asigura securitatea energetică a republicii, reducerea preţului pentru energie electrică şi va contribui la reducerea impactului negativ al activităţii umane asupra mediului.

Ministrul Economiei, Andrian Candu, a dat asigurări că Guvernul, în special ministerul pe care îl conduce, vor depune toate eforturile pentru realizarea obiectivelor atribuite.

Tag-uri: securitatea energetică, Uniunea Europeană, Republica Moldova. gazoduct, energie alternativă.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?