Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În anul 2014, Moldova a majorat exporturile de vinuri în ţările UE

10 sep. 2014,, 13:15   Economie
4955 0
Foto: noi.md
În condiţiile în care Rusia a suspendat importurile de produse vinicole din Moldova din 11 septembrie 2013, republica majorează exporturile acestora către ţările din Uniunea Europeană.

Reprezentanţii Oficiului Național al Viei şi Vinului au comunicat agenţiei "Infotag" că de la începutul anului 2014, livrările de vinuri moldoveneşti către ţările Uniunii Europene au crescut cu 5 milioane de litri comparativ cu perioada similară a anului 2013.

Cele mai mari importuri de vin moldovenesc s-au înregistrat în Polonia, Cehia, Austria, Lituania, Letonia, Slovacia, Grecia, Croaţia, Italia, Belgia, Olanda. În total, de la începutul anului în ţările UE s-au livrat peste 12 milioane de litri de vin din cele peste 55 de milioane de litri, cît s-au exportat în total în opt luni.

În această perioadă au crescut nesemnificativ şi cantităţile de vinuri livrate pe pieţele din SUA şi Canada, care au constituit în general peste 275 de mii de litri.

În ceea ce priveşte ţările CSI, în particular, Belarusul, în primele opt luni în Belarus s-au exportat peste 28 de milioane de litri de vin, iar în Kazahstan – circa 3 milioane de litri, ceva mai puţin decît indicatorul similar din anul 2013.

O descreştere nesemnificativă s-a înregistrat la exporturile de vinuri în China, unde în opt luni s-au livrat ceva mai mult de 700 de mii de litri, deşi piaţa chineză are capacităţi mult mai mari.

Vinificatori solicitaţi de agenţia "Infotag" spun că descreşterea livrărilor de vin pe piaţa chineză are legătură cu valorificarea haotică a acesteia.

"Mulţi producători moldoveni au dat buzna în China, livrînd vin ieftin, ceea ce a condus la dumping şi la subminarea pieţei exportatorilor care au operat pe aceasta din anul 2010", a declarat sursa agenţiei, afirmînd că statul nu are o politică bine gîndită de valorificare şi afirmare a vinurilor moldoveneşti în China.

În afară de livrările importante de vinuri moldoveneşti în China, concurenţa pe piaţa acesteia a sporit considerabil în urma intrării unor actori mari din Italia şi Franţa.

"Piaţa Chinei are perspective foarte mari, dar este o piaţă complexă, deloc uşoară, şi principalul, una specifică, pentru afirmarea pe aceasta e nevoie de o politică bine gîndită, nu haotică a statului şi a marilor companii vinicole, astfel ca ele să nu concureze reciproc pe această piaţă", a declarat managerul unei companii care îşi comercializează vinurile în China.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?