X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

EUBAM: Doar 0,1% din fluxul total al cetăţenilor au primit refuz de intrare în Ucraina prin Transnistria

9 sep. 2014,, 14:00   Societate
3221 0
Foto: dniester.ru
Numărul de refuzuri la sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene în luna august s-a triplat, ajungînd pînă la 360, dar în expresie procentuală aceasta constituie ceva mai mult de 0,1% din totalul trecerilor. Acestea sînt datele Misiunii UE de asistenţă la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina (EUBAM), citate de agenţia "Infotag".

Experţii misiunii care au participat la discuţii au confirmat faptul că verificările intense la frontieră a bărbaţilor cu vîrste de 18-60 de ani şi a vehiculelor sînt conforme cu legislaţia ucraineană şi standardele UE în domeniul drepturilor omului.

Potrivit datelor misiunii, segmentul transnistrean reprezintă 453,4 km, pe care Ucraina îl fortifică, din luna iulie, printr-un şanţ. Acesta are o lăţime şi o adîncime de 3-4 m, iar lungimea a ajuns deja la 14 km.

Din 21 iulie, de cînd Rusia a interzis importurile de produse pomilegumicole din Moldova, oficiul de cîmp al EUBAM din Otaci/Moghiliov-Podolski constată creşterea exporturilor de mere şi prune moldoveneşti către Belarus. Exporturile de prune au crescut de aproape şase ori, iar cele de mere – de 24 de ori. Preţul mediu al merelor nu s-a schimbat, în timp ce prunele s-au ieftinit cu 20% comparativ cu luna august 2013.

Ucraina se teme de un eventual atac al Rusiei dinspre autoproclamata RMN, în care există formaţiuni militare şi arme ale Federației Ruse, motiv pentru care a intensificat controlul la acest sector al frontierei. Autorităţile regiunii au calificat intensificarea controlului la frontieră din partea Moldovei şi a Ucrainei drept o încălcare a drepturilor omului, acuzîndu-le de o nouă blocadă împotriva Transnistriei.

Misiunea UE de asistenţă la frontiera Republicii Moldova şi Ucrainei (EUBAM) şi-a început activitatea la 30 noiembrie 2005, răspunzînd solicitării comune a preşedinţilor acestei ţări către Comisia Europeană. EUBAM este o autoritate consultativ-tehnică, finanţată de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat, al cărui mandat prevede creşterea capacităţilor instituţiilor de frontieră şi vamale, dar şi ale altor organe de drept şi autorităţi de state ale Moldovei şi Ucrainei, în domeniul managementului frontierelor. Misiunea îşi are oficiul principal la Odesa şi şase oficii de cîmp de ambele părţi ale frontierei moldo-ucrainene. Mandatul Misiunii a fost extins de trei ori (în anul 2007, 2009 şi 2011), iar cel actual expiră la 30 noiembrie 2015.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?