Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Boțan: Trebuie înțelese exact intențiile legate de Constituție

8 sep. 2014,, 18:07   Politică
5310 1
Foto: noi.md
„Actuala guvernare ar putea modifica articolul Constituției cu privire la alegerea președintelui țării încă în actuala componență. Precedentul a fost creat în anul 2010”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Igor Boțan.

Potrivit interlocutorului, existența acestei problemei este conștientizată, la fel și probabilitatea că peste un an și jumătate Moldova din nou ar putea să se confrunte cu probleme la alegerea șefului statului.

„Ținînd cont de tot ce s-a produs pe parcursul ultimilor cinci ani, consider că trebuie de revenit la alegerea principalului garant al libertăților și drepturilor cetățenilor Moldovei prin vot direct de întreaga populație a țării, însă fără a-i acorda împuterniciri suplimentare. Cele pe care președintele le are acum (desemnarea judecătorilor, subordonarea SIS-ului etc.) sînt suficiente pentru îndeplinirea atribuțiilor”, consideră analistul politic.

Igor Boțan a subliniat că după ce s-a familiarizat cu mesajele făcute astăzi de președintele Parlamentului, prim-ministrul și președintele Curții Constituționale, nu a prea înțeles, "dacă aceștia doar au constatat existența problemei sau pregătesc ceva".

Directorul ADEPT admite că Parlamentul ar putea modifica articolul Constituției cu privire la alegerea președintelui țării încă în actuala componență. „Un asemenea precedent a fost creat în anul 2010, însă, din cauza ratei de participare scăzute, referendumul de atunci a eșuat. Pentru Curtea Constituțională 10 zile sînt suficiente pentru a lua o decizie în acest sens, încă de două luni este nevoie pentru organizare. Timp este suficient, așa că surprizele încă mai pot apărea”, a conchis Boțan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?