Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Iurie Leancă: Pe noi nu ne interesează discordiile geopolitice

8 sep. 2014,, 18:04   Politică
9587 9
Foto: itar-tass.com
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a relatat într-un interviu exclusiv pentru ITAR-TASS despre situația din țară și perspectivele relațiilor cu Rusia după semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

- Moldova a semnat Acordul de asociere cu UE. Ce dividende politice și economice va obține țara?

- Din punct de vedere politic, pe termen lung, în premieră de la independență, Moldova a obținut perspectiva și proiectul strategic al dezvoltării ei – modernizarea conform modelului european. Noi am obținut o foaie de parcurs, care ne permite să creăm instituții ale statului modern, ce corespund celor mai înalte standarde internaționale.

Noi sîntem obligați să mergem în pas cu procesele moderne, cu tendințele regionale, deoarece a rămîne o formațiune-tampon între Vest și Est înseamnă să fii condamnat să rămîi veșnic în urmă și să te confrunți cu pericolul destrămării în urma șocurilor regionale.

- Opoziția moldovenească este de altă părere – comuniștii acuză Coaliția pentru Guvernare Pro-Europeană de promovarea unei politici prooccidentale, care a înrăutățit relațiile importante cu Rusia…

- Voi menționa că cursul spre integrarea UE este unul dintre principalele puncte ale programului Partidului Comuniștilor. Însă pe timpul guvernării lor, integrarea europeană a fost de conjunctură, un proiect de moment, o monedă de schimb. Comuniștii se străduiau să înveșnicească țara noastră în calitate de stat-tampon. Or, în acesta poți face ce dorești. Scopul nostru însă este de a face din Moldova un stat pentru cetățeni, bazat pe valorile moderne, recunoscute de toți – respectarea drepturilor omului, supremația legii, economia de piață, respectarea drepturilor regiunilor și a organelor administrației locale. Noi considerăm că această bază de valori și reprezintă statul, iar un alt drum în lumea contemporană nu există.

Noi am efectuat calcule economice detaliate. Creînd reguli previzibile și clare, Moldova își deschide perspective semnificative și în planul atragerii investițiilor, și în planul exportului, și în planul obținerii fondurilor regionale de dezvoltare, și în planul salariilor. Desigur, perioada de tranziție nu va fi ușoară și acele măsuri care se aplică față de Federația Rusă sînt dureroase. Însă nu există nici un dubiu în justificarea pașilor noștri.
Noi sperăm că, în cele din urmă, situația se va ameliora, iar Moldova va beneficia de toate avantajele, oferite de participarea ei la zonele de liber schimb cu UE, CSI și Turcia.

- Nu vă îngrijorează faptul că în țară nu există un consens privind acest acord cu UE? Transnistria pledează pentru apropierea de Rusia, locuitorii autonomiei găgăuze s-au pronunțat în cadrul unui referendum pentru Uniunea Vamală, iar pe malul drept al Nistrului, conform sondajelor, opiniile sînt împărțite. Anul acesta vor avea loc alegerile parlamentare, care sînt deja calificate ca un „referendum” privind vectorul extern al țării. Nu vă temeți de o divizare a societății, așa cum s-a întîmplat în Ucraina?

- În ceea ce privește Uniunea Vamală, este greu de închipuit cum aceasta poate fi realizată în practică, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina. Dar nici frontieră comună nu există. Această variantă este puțin probabilă.

În Găgăuzia majoritatea populației vrea un singur lucru – oportunități economice și îmbunătățirea condițiilor de trai. Cîțiva politicieni cu viziuni radicale vor să întoarcă oamenii împotriva Moldovei, dar nu vor reuși. La nivelul oamenilor, nu există asemenea percepție și majoritatea populației se străduie să evite scenariul ucrainean. Iar punctul de vedere al populației noi îl respectăm și niciodată nu ratăm posibilitatea de a aprofunda relațiile noastre. Faptul că modelul nostru de dezvoltare este unul european nu trebuie să împiedice pe nimeni în niciun fel.

Pentru Transnistria noi propunem extinderea bazei de producție și export. Ei au nevoie de acest lucru și ne vorbesc direct despre aceasta la toate nivelele. Cînd circa 70% din exportul regiunii este orientat spre Vest, altfel nici nu se poate.

Pe malul drept, ultimele sondaje arată univoc că majoritatea cetățenilor cred în proiectul de modernizare al Moldovei în baza modelului Uniunii Europene și înțeleg avantajele acestuia pentru țară. E altceva că noi reformăm încet sistemul, că acesta se opune schimbărilor, iar oamenii se dezamăgesc de faptul că nu totul se reușește cum trebuie și termenele stabilite, care le-ar oferi oamenilor încrederea în ziua de mîine. Dar însăși direcția nu este pusă la îndoială.
Desigur, acum este vorba nu despre probleme formale, ci existențiale. Noi demult am părăsit domeniul discursurilor în schimbul politicii reale. Și am încercat să ținem cont la maximum de interesele tuturor, astfel încît să devenim mai puternici în urma acestor șocuri regionale.

- Moscova nu ascunde faptul că nu are de gînd să sponsorizeze programul Parteneriatului Estic și după semnarea Acordului de liber schimb cu UE, țara noastră va pierde preferințele în cadrul CSI. Mulți producători autohtoni riscă să piardă piața rusă, iar mii de moldoveni ce lucrează în Rusia s-ar putea confrunta cu probleme. Ce intenționează să întreprindă guvernul Dvs. în acest sens?

- Noi vom lupta pentru aceste piețe. Ele sînt importante pentru noi. Vom apăra interesele conaționalilor noștri – ei au un aport în economia Moldovei și Federației Ruse și noi sîntem obligați să luăm toate măsurile pentru asigurarea bunăstării lor.

Noi le oferim sprijin producătorilor noștri, mai ales întreprinderilor agricole, pentru ca toate acestea să nu cadă pe umerii lor. Deschidem piețe de desfacere în Europa, anulăm cotele la livrarea producției. Vom acorda ajutor, vom achita compensații, vom lucra cu băncile, cu furnizorii de energie electrică și altor servicii, de care beneficiază producătorii agricoli, pentru ca ei să aibă o atitudine cît se poate de loială față de problemele țării.

Noi nu vom pune povara problemelor pe umerii producătorilor noștri. Aceasta este o problemă a întregii societăți și toți trebuie să manifeste solidaritate. Cred că, în cele din urmă, acest fapt va avea un efect de consolidare pentru țară și interesele ei. E important că alte țări din CSI înțeleg situația și nu-și închid piețele pentru producția moldovenească. Acest fapt constituie un sprijin considerabil.

Noi am discutat foarte mult cu colegii ruși. Am încercat să ne clarificăm ce anume îi îngrijorează în Acordul de liber schimb. Nu au fost depistate componente problematice, ce ar fi necesitat măsuri cardinale. La nivel tehnic și normativ, toate problemele pot fi reglementate în cadrul mecanismelor comerțului internațional.

Potrivit statisticelor rusești, Moldova a fost tradițional țara cu care, dintre toți exportatorii de producție agricolă în Rusia, au fost mai puține probleme. Noi vom purta negocieri, vom soluționa problemele. Acest lucru este principial.

Probabil, problema constă inclusiv în dimensiunea politică. Or, în realitate, în relațiile noastre nu există contradicții structurale ireconciliabile. Există temeri privind intențiile noastre. Noi vom înlătura aceste temeri. Vom demonstra printr-o politică liniștită și amicală că Moldova pledează pentru aprofundarea relațiilor și că nu avem scopuri antirusești. Noi nu sîntem împotriva Rusiei. Noi sîntem pentru noi înșine.

O parte considerabilă a populației noastre are o atitudine binevoitoare față de Federația Rusă și acest sentiment trebuie susținut prin proiecte pozitive, prin „forță blîndă”, care este foarte atractivă.

Dar ceea ce nu pot înțelege este bucuria așa-zisei opoziții în legătură cu problemele producătorilor noștri agricoli. Toți acești pseudosocialiști și pseudosocial-democrați țipă la toate colțurile: „Așa vă trebuie, ați primit ceea ce ați meritat”.
Această poziție de lașitate este revoltătoare. Ei pot să acționeze împotriva Guvernului, dar nu pot acționa împotriva statului, împotriva intereselor lui, împotriva propriilor întreprinderi. Acest fapt nu are justificare morală. Oamenii văd acest lucru foarte bine.

- Moldova cumpără de la „Gazprom” practic toată cantitatea necesară de gaze. Guvernul a construit gazoductul din România pentru livrări alternative. Totodată, potrivit experților, capacitatea conductei Iași-Ungheni nu permite asigurarea securității energetice a țării …

- Moldova plătește pentru gaz prețuri de piață, cele mai mari prețuri. Vom continua politica previzibilă, fără a acumula datorii. Însă cu cît depinzi mai mult de un furnizor, cu atît este mai mic nivelul securității energetice. Gazoductul Iași-Ungheni, care a fost dat în exploatare recent, a sporit nivelul securității energetice a țării, au fost diversificate sursele de gaze. Cu timpul, noi vom trasa acest gazoduct pînă la Chișinău, unde este cea mai mare parte a consumului energetic. Și prețul va fi unul competitiv. Același lucru se referă și la energia electrică. După apariția surselor alternative de energie electrică, prețul se va reduce. Și acest lucru este convenabil pentru toți cetățenii.

- Anul trecut l-ați numit pe liderul transnistrean drept un om „rațional și deschis”. Însă nu ați reușit să stabiliți un dialog cu el. Tiraspolul acuză că nu a participat la pregătirea Acordului comercial cu UE, ce amenință cu sistarea activității majorității întreprinderilor de pa malul stîng. Și chiar propune un divorț civilizat.

- Noi rămînem adepții dialogului – alte căi de reglementare a conflictului nu există. Cît privește Acordul cu UE, credem că poziția Tiraspolului, obiectiv, ar trebui să fie mai constructivă. Reprezentanții lor au participat la negocierile privind Zona de Liber Schimb, iar Tiraspolul nu este în nici un caz împotriva acordului comercial cu UE în forma lui actuală.

Ei înțeleg foarte bine oportunitățile pentru creșterea și dezvoltarea întreprinderilor. Și noi ne străduim să contribuim la acest proces. Însă Tiraspolul vrea să obțină dividende politice – să semneze un acord separat cu UE, pentru a obține o recunoaștere a dreptului de subiect al Transnistriei. Aceasta este o utopie și cu cît mai repede în regiune va fi recunoscut acest fapt evident, cu atît mai repede vom găsi o soluție nepolitică în interesele întreprinderilor și ale populației. Or, pentru ei contează rezultatul, valorificarea oportunităților pentru extinderea producției și a comerțului, dar nu avantajele politice inventate.

Regiunea transnistreană este interesată să participe la regimul comerțului liber și aprofundat cu UE. Volumul exportului crește. A apărut posibilitatea de dezvoltare. Iar aceasta înseamnă noi locuri de muncă, asigurarea socială. Identificarea unei soluții în interesele întreprinderilor și a oamenilor va fi o demonstrație a deschiderii și raționalității. Iar noi nu intenționăm să profităm din această situație.

- Opoziția din Moldova acuză guvernul în stabilirea frontierei cu Transnistria, iar șefa Misiunii OSCE, Jennifer Brush, a declarat că Chișinăul practic, nu face nimic, pentru a atrage transnistrenii de partea sa. Dvs. sînteți mulțumiți de acest statu-quo?

- Acest mit deja a fost dat uitării. Absurditatea acestei situații a devenit evidentă chiar și pentru opoziția noastră, ei demult deja nu mai repetă acest lucru. Nicio frontieră nu a fost și nici nu va fi.
Noi nu putem fi mulțumiți de situația creată. Noi avem nevoie de reglementare. Și noi ne străduim să atragem regiunea transnistreană prin proiectul nostru pozitiv de dezvoltare. Imediat ce vom obține un progres serios, situația se va schimba.

- Unii experți consideră că Moldova nu va intra în UE, dar va fi impusă să renunțe la neutralitate și să adere la NATO. Dvs. nu sînteți de acord cu acest lucru. Însă recent, pentru aderarea la Alianță s-a pronunțat și președintele țării, și noul ministru al Apărării. Există divergențe în această problemă?

- Nu există divergențe. Guvernul nostru este unul de coaliție, iar în coalițiile guvernamentale pot fi diferite puncte de vedere. Este un proces normal. Așa se întîmplă în toate țările cu un sistem pluralist de guvernare. Este important că în final toate ramurile puterii se conduc și respectă prevederile Constituției și legislația în vigoare.

La nivelul politicii oficiale toți înțeleg foarte bine că Moldova este o țară neutră și că această neutralitate va servi drept sprijin serios în reglementarea conflictului transnistrean și anularea oricăror temeri din partea Rusiei privind problemele de securitate. Aceasta este o dovadă practică că apropierea Moldovei de UE nu implică pericole pentru interesele de securitate ale Rusiei. De aceea, noi menținem această abordare și așteptăm ca Rusia să întreprindă pași în această direcție.

Or, este importantă și mișcarea din cealaltă parte. Este necesar și dialogul Rusiei cu partenerii occidentali pe această problemă, pentru a anula temerile tuturor. Pe noi nu ne interesează discordiile politice.

Reiterez, relațiile cu Rusia constituie o problemă principială pentru noi. Comuniștii i-au promis Moscovei marea și sarea, inclusiv prezența militară, apoi au dat înapoi, înțelegînd că nu pot face acest lucru. Moscova a reacționat bolnăvicios. Rusia este o țară serioasă și jocul de-a șoarecele și pisica nu este cea mai rațională strategie.

Noi sîntem dispuși să ținem cont de interesul Rusiei, în limitele intereselor naționale. Acesta, în măsura în care îl înțelegem, nu acceptă ca Moldova să devină o platformă antirusească. Și noi acum, prin acțiunile noastre, și de astăzi, și de mîine, vom demonstra că Moldova este un partener egal și sigur, care nu acționează împotriva intereselor Rusiei. Imediat ce pentru Rusia acest lucru va deveni evident, relațiile noastre se vor ameliora. Noi așteptăm anume o atare atitudine față de țara noastră.

- Președintele României, Traian Băsescu, a făcut nu o dată declarații privind unirea cu Moldova. Dvs. ați condamnat aceste afirmații, însă reacția altor funcționari de la Chișinău a fost cu mult mai reținută …

- Sperietori. Nu trebuie să speriați poporul. Moldova acum urmărește propriile interese naționale, stabilite foarte clar – integrarea europeană și crearea unui model funcțional de stat. Nu trebuie să inventați ceea ce nu există în acest program.

- În opinia Dvs., Moldova ar putea, deja peste cîțiva ani, să adere la UE. Cît de real este acest lucru, ținînd cont de succesul euroscepticilor la alegerile în Parlamentul European?

- Știți, contează insistența, mișcarea, hotărîrea. Noi ne-am asumat obligații serioase de reformare a țării în cadrul Acordului de asociere. Cînd le vom îndeplini, acest fapt va însemna, practic, participarea Moldovei la piața comună a UE, precum și îndeplinirea normelor și standardelor europene în proporție de 90%. Este adevărat că cerințele pentru a deveni candidat la aderare sînt mari. Dar faptul că Moldova are perspective de aderare la UE nu trezește dubii. Parlamentul European și un șir de state membre ale UE au confirmat perspectiva noastră europeană. Spre exemplu, Parlamentul Germaniei a adoptat recent o rezoluție în care a fost clar punctată perspectiva calității de membru a Moldovei. Rezoluția a fost susținută de 90% dintre parlamentari. Ușile UE sînt deschise și nouă ni se spune acest lucru la un nivel serios. Și noi vom intra pe aceste uși.

- Dvs. ați preluat conducerea Guvernului după scandalul de corupție care a zguduit țara și ați promis să luptați cu acest flagel. A trecut un an și oamenii întreabă – unde sînt procesele răsunătoare împotriva celor corupți?

- Aveți dreptate. Obiectivul meu este crearea unui sistem modern de gestionare a statului în Moldova. Iar acest lucru este imposibil fără a face curățenie. Fără a înlătura defectele care distrug țara. Nu poate fi construit un sistem nou, fără a distruge acel sistem, creat la noi. Lupta împotriva corupției este începutul tuturor începuturilor.

În cazul victoriei forțelor proeuropene la alegeri, nu va mai fi „ca întotdeauna”, dar va fi cum trebuie să fie. Noi pregătim o „intervenție chirurgicală” serioasă pentru asanarea organismului social din Moldova și vom eradica corupția și premisele pentru corupție în toate domeniile. Un exemplu concret este sistemul judiciar.

Împreună cu UE pregătim un program de activitate a judecătorilor europeni cu judecătorii noștri, ceea ce va permite reformatarea sistemului. Același lucru se referă și la alte domenii – procuratura, achiziții publice, lupta cu concurența neloială, cu sectorul tenebros, cu monopolurile nejustificate. Este un strat al relațiilor sociale. Noi sîntem obligați să demonstrăm, în primul rînd cetățenilor noștri, că sîntem o țară europeană. Iar Acordul de asociere ne oferă cea mai bună foaie de parcurs a acestor reforme.

- Guvernul a obținut anularea regimului de vize cu UE. Însă reacția societății a fost una reținută, fapt menționat și de funcționarii europeni, dar și de politicienii locali. Bătrînii se plîng că nu au de gînd să călătorească din cauza pensiei modeste, iar tineretul vrea să lucreze acasă. Acest lucru nu vă indispune?

- Pentru a obține regimul fără vize, Moldova a efectuat un volum de lucru considerabil, fapt recunoscut de colegii noștri europeni. Aceasta demonstrează că noi putem face față problemelor de sistem. Majoritatea cetățenilor noștri au simțit imediat acest lucru, obținînd posibilitatea de a circula liber în Europa.

Este o realizare mare pentru țara noastră, pe care noi am obținut-o în termene record. Nu trebuie minimalizată. Noi ne aliniem la lumea modernă, la uniunea regională, iar libertatea circulației este una dintre condițiile de bază ale contemporaneității. Moldova este singura țară a Parteneriatului Estic, care a obținut acest rezultat. Apoi a urmat un alt rezultat impresionant – semnarea Acordului de asociere.

- În noiembrie, în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. Cum apreciați șansele Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană?

- Șansele Coaliției la alegeri sînt mari. Țara are un program de dezvoltare, un proiect serios de viitor și un program de modernizare internă, care și-a demonstrat eficiența în alte țări. Oamenii înțeleg această perspectivă.
Partidul nostru Liberal Democrat va continua promovarea proceselor de reformare a țării, împreună cu colegii din coaliția proeuropeană. Noi am pus bazele, iar acum urmează cel mai important lucru – realizarea reformelor în practică. Noi nu putem să ne oprim la jumătate de cale. Acest scop este mai presus de noi înșine.

A discutat Valeri Demidețki

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?