X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

ВЕМ achiziţionează 100% de acţiuni ale „Unibank”-ului, solicitînd autorizaţie BNM

8 sep. 2014,, 14:00   Economie
6435 1
Foto: esp.md
BC Banca de Economii (ВЕМ) poartă negocieri pentru achiziţionarea a 100% de acţiuni ale BC UNIBANK, care la situaţia din 1 iulie avea active de peste 8 miliarde de lei ($570 milioane).

Un acţionar al „Unibank”-ului a comunicat agenţiei "Infotag" că în prezent conducerea ВЕМ are nevoie de autorizaţii de la Banca Naţională a Moldovei (BNM), care au fost solicitate de ВЕМ.

Interlocutorul agenţiei, invocînd faptul că nu cunoaşte amănuntele tranzacţiei care se pregăteşte, a ezitat să răspundă la întrebarea ce va fi cu „Unibank”: va continua activitatea pe piaţă sau acţionarul nou are planuri de alipire a acesteia la ВЕМ?

Un înalt funcţionar al BNM, care anterior a fost constant o sursă veridică, a confirmat faptul că ВЕМ a solicitat regulatorului autorizaţia pentru cumpărarea acţiunilor „Unibank”-ului. "Este vorba despre intenţia ВЕМ de a achiziţiona toate 100% de acţiuni ale acestei bănci. BNM a solicitat informaţii suplimentare, de care regulatorul are nevoie pentru a studia detaliat şi a analiza eventuala tranzacţie", a spus sursa.

Aceasta a atras atenţia la faptul că pentru efectuarea tranzacţiei, cel mai probabil, va fi necesară o şedinţă a Consiliului de Administraţie al ВЕМ şi adunarea acţionarilor „Unibank”-ului.

"Nu este exclus faptul că dacă activele „Unibank”-ului care se cumpără depăşesc 50% din activele ВЕМ, va trebui convocată şi adunarea generală a ВЕМ care să aprobe viitoarea achiziţie", a menţionat interlocutorul agenţiei.

La 1 iulie, activele ВЕМ, al cărui acţionar este statul, cu un pachet de 33,4% din acţiuni, dar şi compania de investiţii "VEB Capital" (33,8%), proprietate 100% a "Vneşekonombank" (Rusia), constituiau 10,2 miliarde de lei.

Anterior, cunoscutul om de afaceri, Ilan Şor, care din mai 2014 este preşedinte al Consiliului de Administraţie al ВЕМ, întrebat despre comasarea în curs de pregătire a băncilor „Unibank”, Banca Socială şi ВЕМ, unde funcţionează activele companiilor pe care le administrează, în particular, a răspuns: „Am auzit despre asta, ideea mi-a plăcut, mă voi gîndi la ea... Eu am o anumită influenţă asupra acestor bănci, dar numai în calitate de client istoric al acestor instituţii financiare, pentru că lucrez cu ele de peste şapte ani. Multe întreprinderi ale grupului sînt deservite la aceste bănci”.

Potrivit lui, comasarea sau asimilarea structurilor financiare este mereu ceva interesant, dar mai ales, rezultativ. „Eu cred că pentru Moldova 14 bănci, vorba englezilor, „too match” (e prea mult)”, a opinat Ilan Şor.

Unii experţi şi analişti ai pieţei califică drept "pozitivă" vestea despre intenţia ВЕМ de a achiziţiona „Unibank”-ul.

"Dacă aceste bănci au un investitor comun, cel mai probabil, va urma şi alipirea Băncii Sociale. Trebuie să cunoaştem strategia investitorului, poate că intenţionează să concentreze o bancă pe deservirea persoanelor fizice, iar alte două să le specializeze pe deservirea clienţilor corporativi", a menţionat interlocutorul, atrăgînd atenţia la faptul că pentru piaţa bancară a Republicii Moldova problema optimizării costurilor şi a băncilor a fost mereu una actuală.

La 1 iulie, 2014, ВЕМ deţine un capital normativ total de 511 milioane de lei, iar „Unibank” – de 311 milioane de lei. Portofoliul de credite al acestor bănci era de 2,1 miliarde de lei şi 3,7 miliarde de lei, respectiv. Depozitele – 8,1 miliarde de lei şi 6,9 miliarde de lei. Capitalul social – 197 de milioane de lei şi 282 de milioane de lei. Reducerile la pierderi pentru credite – 533 de milioane de lei şi 42 de milioane de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?