X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Bumacov: Căutăm soluții pentru producătorii de legume

5 sep. 2014,, 15:00   Economie
3035 2
Foto: noi.md
Producătorii de legume nu au fost incluși în lista celor care vor benefica de compensații, întrucît nu au fost argumente în acest sens. Astfel a explicat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, faptul că deocamdată doar producătorii de fructe vor primi compensații. Ministrul a menționat, în cadrul unui interviu pentru Unimedia, că Moldova nu a exportat masiv legume în Rusia.

„Noi trebuie să vedem problemele în complex. Am decis problema merelor și prunelor, s-a făcut analiză, s-a văzut care sînt pierderile, cît s-a exportat. Nu poți să arunci banul public fără să știi că acest lucru va fi eficient. Căutăm soluții și pentru legume și struguri. Ar fi necesare compensații, dar noi export masiv de legume în Federația Rusă nu am avut. Cantitatea care a plecat în Rusia a fost din reexport, deci nu au fost argumente suficiente ca în acest regulament să fie incluse și legumele”, a spus Bumacov.

Funcționarul a explicat că suma de 146 de milioane de lei alocată pentru compensarea producătorilor de fructe este mai mică decît cea planificată inițial, din cauză ca s-au modificat calculele. „Acesta a fost calculul făcut pentru mere și prune. S-a cerut mai multe inițial. A parvenit o schimbare, noi inițial am așteptat un mare flux de mere la procesare, însă acesta a fost mai mic decît anul trecut”, a menționat Bumacov.

Potrivit mecanismului aprobat de Guvern, autoritățile vor oferi compensaţii în valoare de 1,2 lei/kg pentru 40 de mii de tone de prune, care vor fi comercializate pînă la data 15 septembrie, şi compensaţii în valoare de 1,5 lei/kg pentru 60 de mii de tone de mere, care vor fi comercializate pînă la 30 septembrie unităţilor de procesare din ţară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?