X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Au fost premiați cei mai citiți scriitori din Moldova

5 sep. 2014,, 13:00   Societate
4941 0
Foto: moldovenii.md
Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Salonul Internațional de Carte „Chișinău 2014” au desfășurat ceremonia de decernare a celor mai citiți autori de cărți din Republica Moldova în anul 2013, informează NOI.md.

Zece autori și zece cărți au fost selectate în urma unui studiu independent susținut de Camera Națională a Cărții și cu participarea bibliotecilor din orașele și satele din țară. Directorul Bibliotecii Naționale, Alexei Rău, a înmînat diplome de cîștigători autorilor de cărți care au ajuns în topul preferințelor de lectură.

Printre acestea se numără binecunoscuții scriitori Nicolae Dabija (pentru culegerea de nuvele „Nu vă îndrăgostiţi primăvara!”) și Mihail Gheorghe Cibotaru (pentru microromanul „Bătăuşul. Un rătăcit printre străini”), istoricul și savantul Nicolae Eșanu (pentru lucrarea „Univers cultural în Moldova”), poetul Iulian Filip (pentru culegerea de versuri „Amestec de timpuri”).

O surpriză plăcută pentru literatura în limba rusă din Moldova s-a dovedit a fi accederea în top a povestirii istorice de aventuri „Sare și sabie”, scrisă de Mihail Lupașco, cunoscut ca publicist. La ceremonia de premiere autorul povestirii a mărturisit că la crearea acesteia el s-a inspirat din lectura „Letopisețul Țării Moldovei” de renumitul cronicar moldovean Miron Costin.

„În textul povestirii au fost intercalate fragmente din letopisețul lui Miron Costin, traduse de mine în limba rusă. Acest lucru permite cititorului de limba rusă din țara noastră să pătrundă mai adînc în materialul istoric și să înțeleagă toată complexitatea situației din regiunea noastră în acele timpuri îndepărtate”, a menționat Lupașco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?