Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Socialiştii au organizat o acţiune de protest sub genericul “Nu ne trebuie NATO” ©

4 sep. 2014,, 13:21   Societate
4426 4
Foto : noi.md
Peste o sută de protestatari, activişti şi simpatizanţi ai PSRM, au participat la o acţiune de protest „Nu ne trebuie NATO”, care s-a desfăşurat în faţa sediului Centrului de documentare NATO şi a Ambasadei SUA în Moldova, protestînd împotriva aprofundării relaţiilor de colaborare dintre Moldova şi NATO şi a participării ţării noastre la summitul Alianţei Nord-Atlantice.

Protestatarii au menţionat că participarea delegaţiei moldoveneşti, în frunte cu ministrul Apărării al Moldovei la summitul blocului militar-politic NATO reprezintă nu doar o încălcare a prevederilor Constituţiei RM, ci şi creează tensiuni periculoase în societate care, şi fără asta, este îngrijorată de evoluţia evenimentelor din Ucraina.

Ţinînd cont de dependenţa totală a autorităţilor moldoveneşti faţă de SUA şi UE, precum şi de practica luării unor decizii unilaterale, fără a fi consultate cu poporul, aşa cum s-a întîmplat în cazul Acordului de Asociere cu UE, socialiştii şi-au exprimat îngrijorarea că guvernarea ar putea întreprinde noi acţiuni negîndite, orientate spre apropiere de NATO şi, nu-i exclus, de aderare la această structură. Protestatarii au amintit că statutul de neutralitate al Republicii Moldova este consfinţit în Constituţia ţării.

Participanţii la protest au ţinut un minut de reculegere şi au amintit despre vina NATO pentru cele zeci şi sute de mii de victime din rîndul populaţiei paşnice, care au fost făcute în timpul operaţiunilor militare de amploare din ultimii 25 de ani în diferite colțuri ale lumii: în Iugoslavia, Orientul Apropiat şi în alte regiuni ale lumii. Protestatarii sînt de părerea că şi actuala guvernare ucraineană este sprijinită, la fel, de ţările care formează „scheletul” şi principala forţă a NATO, şi anume SUA. Mai mult ca atît, conducerea Ucrainei cheamă deschis NATO să-i asigure de urgență statutul de membră al acestei organizaţii, lucru care îi motivează pe unii politicieni radicali de dreapta din Moldova să facă apeluri de renunţare la statutul de neutralitate al Moldovei.

„Ne exprimăm categoric împotriva colaborării dintre Moldova şi NATO. Nu dorim să participăm la această structură, nu dorim să ne jertfim băieţii, militarii noştri, tinerii noştri. Ne pronunţăm pentru pace şi linişte! Ce fac soldaţii ţărilor străine, membre ale NATO, în capitala moldovenească? Nu au ce face în ţara noastră, într-o ţară, în care neutralitatea şi neparticiparea la orice blocuri militar-politice sînt nişte prevederi consfinţite prin Constituţie”, a declarat în discursul său deputatul Parlamentului, socialistul Ion Ceban.

În timpul protestului participanţii au scandat ”Nu – bazelor NATO în Moldova”, „Moldova – stat neutru!”, „NU – haosului dirijat de Occident în Moldova!”, „Important e să nu fie război!”.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?