Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Liderul transnistrean a cerut intensificarea monitorizării la frontieră

4 sep. 2014,, 14:15   Societate
3162 0
Foto: newsmoldova.ru
Monitorizarea frontierei trebuie intensificată, fără a reduce capacitatea de trafic. Cerinţa a fost formulată miercuri de către preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, în şedinţa Consiliului de Securitate al regiunii.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la site-ul liderului transnistrean, şedinţa a fost dedicată funcţionării şi modernizării punctelor de control (PC) de la frontieră şi s-a desfăşurat cu participarea reprezentanţilor structurilor de drept şi de forţă. În şedinţă s-a constatat că infrastructura punctelor de control s-a învechit şi nu corespunde rigorilor tehnice moderne: în principal, acestea reprezintă nişte vagoane pentru construcţii, reutilate după războiul din anul 1992.

Anul acesta, din fonduri extrabugetare s-au achiziţionat scanere de paşapoarte moderne pentru dotarea punctelor de control. În prezent, un sistem de scanare funcţionează la punctul de control Bender (Chişinău), se lucrează în vederea instalării echipamentelor la punctele de control de la hotarul cu Republica Moldova la Dubăsari şi la Rîbniţa. Aceasta permite accelerarea procesului de înregistrare a cetăţenilor la hotar, excluderea completării fişelor de migraţiune.

Şevciuk s-a arătat nemulţumit de faptul că în perioada celebrării recente a unei noi aniversări a independenţei republicii autoproclamate, la punctele de control din Dubăsari şi Rîbniţa s-au format cozi, din cauza "organizării necorespunzătoare a serviciului colaboratorilor instituţiilor de forţă". În aceste condiţii, el a dispus "stabilirea răspunderii personale a unei serii de responsabili"; doi reprezentanţi din conducerile ministerului de interne şi a Comitetului Securităţii de Stat au fost declaraţi în incompatibilitate parţială cu funcţia deţinută.

Liderul tiraspolean a mai cerut ca înregistrarea persoanelor care intră în regiune să aibă loc într-un punct, o singură dată, iar cetăţenilor Transnistriei "care trec frontiera de stat cu autovehicule transnistrene să li se aplice procedura de control simplificată".

Şevciuk a argumentat nevoia de înregistrare a cetăţenilor şi vehiculelor la frontieră prin situaţia instabilă din Ucraina, dar şi creşterea criminalităţii în Moldova.

"Pe de o parte, traficul prin frontieră trebuie să fie rapid, iar pe de altă parte, noi trebuie să «triem» persoanele care sînt date în căutare, nu achită amenzile, pensiile de întreţinere, se ascund de instanţele de judecată şi anchetă din cauza creanţelor", a subliniat Şevciuk.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?