Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cosarciuc: Cineva doreşte foarte mult să pună mîna pe creditele poloneze de milioane (VIDEO)

3 sep. 2014,, 14:30   Economie
4210 1
Foto: noi.md
„Autorităţile intenţionat tergiversează acordarea creditului polonez destinat finanţării proiectelor din domeniul agriculturii, pentru că nu ştiu cine să gestioneze resursele financiare în valoare de 100 de milioane de euro, acordate de Guvernul Poloniei”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, informează NOI.md.

Ex-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a amintit că pe 13 august Guvernul a aprobat decizia privind programul de utilizare a creditului, însă aceasta încă nu a fost publicată în „Monitorul Oficial”.

„După publicarea documentului, Ministerul Agriculturii urma să prezinte un regulament privind utilizarea mijloacelor acestui program, dar ca întotdeauna se poartă multe discuţii cine să fie mai aproape de bani. Este o competiţie nesănătoasă. Unii doresc ca acest program să fie gestionat de o instituţie, alţii – de altă instituţie, iar pînă la urmă cei care au de suferit sînt fermierii”, spune expertul.

El a declarat că există două regulamente privind gestionarea programului de creditare. „Într-un regulament este scris că unitatea de implementare este Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, iar în alt regulament este indicat că urmează să fie stabilită o nouă unitate de implementare. Această unitate va trebui să gestioneze nu doar proiectul, dar şi banii”, a precizat Cosarciuc.

Potrivit lui, „cel mai interesant este faptul că în cel de-al doilea regulament este prevăzut şi un consiliu de administraţie”. „Este pentru prima dată cînd într-un astfel proiect de document se spune că preşedintele consiliului se numeşte pe toată durata proiectului, iar dacă va fi demis dintr-o funcţie publică, atunci va rămîne preşedinte al acestui consiliu. Cu alte cuvinte, cineva deja îşi pregăteşte un locuşor pentru întreaga viaţă. Eu cunosc persoane publice care se laudă că aduc bani în ţară, dar ulterior creează aceste unităţi de implementare pe care le transformă în business de familie, utilizînd banii publici pentru promovarea intereselor personale”, a declarat preşedintele Federaţiei.

El a amintit că suma minimă de finanţare a proiectului trebuie să constituie de la 500 de mii pînă la 1 milion de euro. „În aceste condiţii, apare întrebarea: care este scopul acestui program – eradicarea sărăciei şi oferirea posibilităţii fermierilor mici să aibă acces la finanţare în condiţii avantajoase sau direcţionarea banilor către cei care au bani?", se întreabă ex-ministrul Agriculturii.

El a adăugat că cele două regulamente sînt ţinute în secret, precizînd că se duce „o competiţie sub plapumă: cine va reuşi să-i convingă pe cei din coaliţia de guvernare că o variantă este mai bună decît cealaltă”.

Cosarciuc a menţionat că fermierii sînt foarte nemulţumiţi de această tergiversare şi cer publicarea cît mai urgentă a deciziei Guvernului şi regulamentelor privind utilizarea creditului, astfel încît fermierii să se informeze şi să aibă posibilitate să depună dosarele de finanţare în timp util.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?