Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Învățămîntul dual – o premieră pentru sistemul educațional din Moldova

2 sep. 2014,, 17:17   Societate
4314 0
Foto: allmoldova.com
Începînd cu luna septembrie curent, în Moldova a fost dat startul unui program pilot de formare profesională. Programul presupune efectuarea studiilor în baza unui parteneriat între Școala Profesională nr. 5 din Bălți și întreprinderea germană „Draexlmaier”. Inițiativa aparține Ministerului Educației și urmează a fi implementată din 2015 în mai multe domenii de activitate.

Astfel, în premieră elevii vor beneficia de instruire și pregătire profesională nu în sălile de clasă, așa cum se obișnuiește, dar în cadrul întreprinderii „Draexlmaier”. Aceștia vor fi instruiți în baza unui program elaborat de agentul economic și aprobat de Ministerul Educației. Pe lîngă bursa de studii, beneficiarii programului, vor mai primi lunar salarii achitate de întreprinderea germană.

Potrivit viceministrului Educației Loreta Handrabura, parteneriatele de acest tip vor fi extinse începînd cu anul viitor, astfel încît toți agenții economici interesați să poată participa la formarea specialiștilor calificați în diverse domenii.

„Purtăm deja discuții și cu agenții economici din domeniul industriei ușoare. Fabrica de Confecții „Ionel” și-a arătat deja disponibilitatea de a participa la acest program. Prin învățămîntul dual ne propunem să adaptăm formarea profesională la necesitățile reale ale pieţei şi angajatorilor”, a explicat Loreta Handrabura în cadrul ședinței de astăzi a clubului de presă organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice.

Precizăm că introducerea noului format de studii este prevăzută în noul Cod al educației. Asemenea sisteme de învățămînt sînt implementate cu succes în mai multe țări europene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?