ANRE a informat despre procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale

28 aug. 2014,, 13:58   Economie
5218 5
Foto: noi.md
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat Regulamentul privind procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale de către consumatorii finali, relatează NOI.md. Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a menționat că aprobarea acestui document este foarte importantă acum, din perspectiva începerii livrărilor de gaze din România, odată cu punerea în funcţiune a gazoductului Iaşi-Ungheni.

Potrivit lui Sergiu Ciobanu, Regulamentul privind procedura de schimbare a furnizorului de gaze naturale de către consumatorii finali creează premisele necesare asigurării concurenţei pe piaţa gazelor naturale și stabilește reguli clare în cazul schimbării furnizorului de gaze naturale. Documentul prevede că consumatorul final poate încheia contract de furnizare a gazelor naturale cu orice furnizor, inclusiv din străinătate.

Totodată, Regulamentul stipulează drepturile şi obligaţiile părţilor implicate în procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale; termenele şi condiţiile concrete în care se efectuează schimbarea furnizorului, instituie reguli cu privire la: notificarea furnizorului actual despre decizia de schimbare a furnizorului; termenul de prezentare a notificării respective.

Astfel, consumatorul trebuie să expedieze o scrisoare la „Moldovagaz” prin care să informeze că dorește să-și schimbe furnizorul, iar în decurs de 20 de zile specialiștii acestei companii urmează să verifice contorul și dacă consumatorul nu are restanțe la plata pentru gazele naturale. În cazul în care nu sînt încălcări, consumatorul va putea încheia contract cu noul furnizor de gaze naturale. Totodată, consumatorul are obligația de achitare a tuturor datoriilor pentru gazele naturale consumate şi a penalităţilor pînă la data rezilierii contractului de furnizare.

Reprezentanții „Moldovagaz” spun că li s-a oferit prea puțin timp pentru verificarea consumatorului, propunînd ca termenul să fie de 45 de zile în loc de 20. Totodată, reprezentanții ANRE menționează că „Moldovagaz” poate în orice moment să efectueze controlul respectiv și să ceară consumatorului să achite pentru încălcările depistate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?