X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Banca Mondială a recunoscut eficiența colhozurilor sovietice?! (VIDEO)

25 aug. 2014,, 17:23   Economie
3976 0
Foto: noi.md
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a înmînat astăzi conducătorilor a cinci asociații mici de producție agricolă certificate de asistență din partea Băncii Mondiale, în sumă totală de 17,8 milioane de lei, informează NOI.md.

Vasile Bumacov și coordonatorul Programului „Facilitarea accesului la piețe”, Olga Sainciuc, au explicat în cadrul unei conferințe de presă că Banca Mondială stimulează asocierea gospodăriilor țărănești pomicole mici în cooperative, pentru a putea rezolva mai ușor problemele cu caracter consultativ, pentru a planifica dezvoltarea comună și procurarea materiei prime necesare, pentru construcția frigiderelor și liniilor de procesare primară a recoltei și identificarea piețelor de desfacere.

„Chiar și la plantarea strugurilor de masă este important de coordonat deciziile pentru ca la transportarea producției finite să nu apară probleme legate de repartizarea soiurilor diferite de struguri sau piersici în camioane diferite”, au precizat organizatorii.

„Programul a fost lansat în aprilie 2014 și este prevăzut pentru 3 ani. Pînă în anul 2017 fondul programului va atinge 7 milioane de dolari SUA. Fiecare asociație poate pretinde 350 de mii de dolari și asta în condițiile în care pentru fiecare leu investit de cooperativă se oferă 50% de investiții nerambursabile”, a precizat Bumacov.

Ministrul a înmînat certificate de asistență din partea Băncii Mondiale grupului de producători de migdale și alune „Nocciole” din Căușeni (895,7 mil. lei), grupului de producători de fructe „Sipecofruct” din raionul Călărași (3,3 mil. lei), grupului de producători de struguri de masă „Strugurele Auriu” din Ștefan Vodă (4,8 mil. lei), companiei producătoare de struguri de masă, piersici și prune „Basan Agro” din Cimișlia (4,9 mil. lei) și grupului de producători de struguri de masă și zmeură „Aurovita” din Ialoveni (3,8 mil. lei).

La remarca jurnaliștilor că dorința Băncii Mondiale de a uni gospodăriile țărănești se aseamănă mult cu colectivizarea și colhozurile sovietice, ministrul a încercat să dezmintă acest lucru.

„Este cu totul altceva, chiar dacă se aseamănă, destul de puțin”, a cedat Bumacov.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?