X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Istoric: Operaţiunea Iaşi-Chişinău a fost una dintre cele mai inofensive din al Doilea Război Mondial

22 aug. 2014,, 14:48   Societate
5980 0
Foto: noi.md
Operaţiunea Iaşi-Chişinău, care a dus la eliberarea Moldovei de invadatorii germano-fasciști, a fost una dintre cele mai inofensive şi scurte (10 zile) din istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei, a declarat vineri, la o conferinţă ştiinţifică dedicată celor 70 de ani de la operaţiune, președintele Asociaţiei Istoricilor şi Politologilor Pro-Moldova, Sergiu Nazaria.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a subliniat că în cursul acesteia Armata Roşie a pierdut doar 13 mii de ofiţeri şi soldaţi, iar adversarul germano-fascist – peste 200 de mii. „La capitolul inofensivitate operaţiunea Iaşi-Chişinău poate fi comparată doar cu blitzkriegul Armatei Roşii în Manciuria împotriva Japoniei, în august 1945, iar la viteza de avansare a trupelor (Armata Roşie în 10 zile a ajuns lîngă Viena -"I") nu are egal”, a declarat Nazaria.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a menţionat că "autorităţile moldoveneşti încearcă să ignore sărbătoarea şi o fac intenţionat".

"Dar nu este uşor să ştergi memoria istorică, iar uneori chiar imposibil. Este victoria buneilor şi străbunilor noştri, care au dus la eliberarea ţării, a fost o victorie comună a tuturor popoarelor: ruşilor, ucrainenilor, moldovenilor", a spus el.

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei Oleg Paholkov a menţionat că Guvernul Republicii Moldova, în baza declaraţiilor unora dintre liderii săi, "încearcă să rescrie istoria".

"Ziua Victoriei asupra fascismului nu poate fi Ziua Europei. Astăzi, cu ajutorul NATO şi Statelor Unite, în ţările postsovietice, în toată Europa de Est, este ştearsă memoria istorică a tinerilor. Ei nu ştiu, şi de multe ori nu doresc să ştie pentru ce au murit acum 70 de ani soldaţii Armatei Roşii. Anume tinerii sînt transformaţi în persoane indiferente faţă de trecutul lor, faţă de faptele strămoşilor, iar mai apoi sînt scoşi în stradă la revoluţie şi proteste. Este imposibil să rămînem indiferenţi la astfel de procese şi astfel de conferinţe sînt extrem de necesare", a spus parlamentarul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?