X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Viceministru: De preţurile umflate la produsele agricole sînt vinovaţi intermediarii

21 aug. 2014,, 09:38   Economie
3789 2
Foto: plr.md
De preţurile umflate la produsele agricole în Moldova sînt vinovaţi intermediarii, care se folosesc de faptul că locuitorii marilor localităţi nu au alternativă, consideră viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Sergiu Gheţiu.

Solicitat de agenția "Infotag" să comenteze situația, viceministrul a opinat că în condiţiile în care recolta este bună, iar piaţa internă supraîncărcată, preţurile ar trebui reduse.

"Revînzătorii blochează accesul fermierilor la pieţe şi dictează preţurile proprii. De exemplu, piersicii la piaţă se vînd cu 15 lei/kg, atunci cînd costul real este de 4-5 lei", a menţionat Gheţiu.

Potrivit lui, "pentru rezolvarea acestei probleme Guvernul a propus deschiderea iarmaroacelor, excluzînd intermediarii".

"Iarmaroacele vor permite fermierilor să cîştige, nu să se mulţumească cu bănuţii pe care îi primesc de la intermediari. Preţurile se vor micşora şi cumpărătorii cu bucurie vor uita de pieţele angro şi vor începe să cumpere marfa de la producător", consideră el.

Întrebat despre motivul de amînare a intrării în vigoare a Hotărîrii Guvernului cu privire la compensaţiile pentru fermierii care au suferit pierderi din cauza închiderii pieţei ruse, Geţiu a spus că trebuie perfecţionat mecanismul de achitare.

"Trebuie să ne asigurăm că banii vor fi utilizaţi după destinaţie. Să presupunem că revînzătorul a cumpărat marfa de la micii agricultori şi a vîndut-o procesatorilor, asigurîndu-şi compensaţii din partea Guvernului. Astfel de scheme sînt o mulţime şi trebuie să ne asigurăm că fondurile publice vor fi folosite pentru o cauză bună. Posibil va fi nevoie de o săptămînă pentru a perfecţiona documentul", a declarat viceministrul.

Secretarul Comisiei parlamentare agricultură şi industrie alimentară, deputatul comunist Veaceslav Bondari, crede că Guvernul va încerca să achite compensaţiile în funcție de apartenenţa partinică.

"Nu există nicio certitudine că agricultorii afectaţi de embargo vor primi compensaţii. Mai mult de atît, această sumă nu acoperă toate costurile, deoarece produsul trebuie recoltat, adus la fabrică, iar acestea sînt cheltuieli suplimentare. Am avertizat că vor fi probleme, iar Guvernul a ştiut. Nu trebuia să se grăbească cu semnarea Acordului de asociere cu UE, ci să cugete totul şi să se asigure că cetăţenii noştri nu vor suferi pierderi", a spus deputatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?