Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Istoric: 24 august este o dată neagră pentru coaliţia de guvernare

19 aug. 2014,, 15:10   Societate
5789 6
Foto: alfanews.md
Ziua de 24 august, serbată de întregul popor moldovenesc ca eliberarea de ocupanţii fascişti, este o dată neagră pentru coaliţia liberal-democrată, aflată la guvernare în Moldova, a declarat istoricul Leonid Tabără marţi, la o conferinţă ştiinţifico-practică dedicată aniversării a 70-a a acestui eveniment.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus că unul dintre consilierii preşedintelui Nicolae Timofti i-a declarat recent, într-o discuţie privată, că "24 august şi 29 iulie (data adoptării Constituţiei Republicii Moldova în vigoare - "I") sînt nişte sărbători incorecte".

În opinia savantului, aceşti guvernanţi nu doresc să recunoască faptul că în anii 1940-1944, în istoria poporului moldovenesc au avut loc evenimente extrem de importante.

"Ce implantează în mintea populaţiei ideologii liberali din prezent? Că nu există nici un fel de popor moldovenesc liber, care a existat din timpuri străvechi. Că «poporul moldovenesc» este o creatură a bolşevicilor ruşi. De aici vine această ură faţă de tot ce este rusesc şi de aici vine cel de-al doilea mit – că tot pămîntul de peste Prut este românesc. Fireşte, aceste întorsături ideologice sînt plătite de la Bucureşti, dar forumurile de genul celui pe care noi îl desfăşurăm azi sînt necesare pentru reîntoarcerea în cunoştinţă a societăţii noastre. Oamenii trebuie să cunoască cum a fost totul, să aibă dreptul la o viziune de alternativă", a afirmat Tabără.

Istoricul a invocat fapte general cunoscute despre ceea ce s-a întîmplat la sfîrşitul verii anului 1944.

"În aceste zile a avut loc una dintre cele mai reuşite şi mai ample operaţiuni militare – Iaşi-Chişinău, şi întreaga Moldovă a fost eliberată de ocupanţii germano-fascişti. Apoi a avut loc retragerea României din blocul fascist, iar tînărul rege Mihai al României s-a manifestat ca un adevărat democrat şi profet. Dînsul a decis declanşarea războiului regatului său împotriva Germaniei lui Adolf Hitler. Şi importanţa acestui act se regăseşte în al doilea fapt: decorarea monarhului, a primului cetăţean străin cu Ordinul sovietic al Victoriei. În luna august, Moldova a fost eliberată şi nu va mai fi niciodată nici teritoriu românesc, nici al altcuiva", a declarat istoricul.

Vadim Mişin, preşedintele partidului "Renaştere-Возрождение", organizatorul forumului, a menţionat că "politicienii moldoveni de genul liberalului Ghimpu nu ostenesc să invoce argumente, atunci cînd spun că din iunie 1940 şi pînă în august 1944, în Moldova a început perioada ocupaţiei sovietice".

"Aceasta aproape că nu are influenţă asupra celor care au azi 40-60 de ani, dar ideile aberante sînt implantate activ în conştiinţa elevilor şi a tineretului studenţesc", a spus Mişin, adăugînd că prin desfăşurarea conferinţei organizatorii au dorit "să aducă aminte societăţii moldoveneşti despre "importanţa nepieritoare a victoriei Armatei Roşii asupra fascismului, de faptul că adevărata eliberare de sub ocupaţie a avut loc în urmă cu 70 de ani".

Vadim Mişin i-a mulţumit pentru participarea la lucrările conferinţei ştiinţifico-practice ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al Azerbaidjanului în Republica Moldova, Namik Aliev, şi şefului serviciului consular al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, Vladimir Malîşev.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?