Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Fermierii sînt nemulţumiţi de tergiversarea realizării deciziei de guvern privind susţinerea ramurii

19 aug. 2014,, 12:35   Economie
3503 1
Foto: noi.md
Fermierii sînt nemulţumiţi de tergiversarea executării deciziei de guvern referitoare la susţinerea agricultorilor.

Reprezentantul Comitetului Popular al fermierilor din nord, Veaceslav Valico, a relatat agenţiei "Infotag" că "pe zi ce trece fermierii se conving de minciuna autorităţilor şi refuzul lor de a-şi respecta angajamentele".

"Fermierii au cerut autorităţilor să adopte o lege cu privire la forţa majoră din cauza interdicţiei la importurile în Rusia de fructe şi legume din Moldova, legea privind achiziţiile publice, în conformitate cu care Banca Naţională trebuie să aloce 200 de milioane de lei procesatorilor pentru achiziţionarea produselor de la fermieri, precum şi crearea unei comisii trilaterale, formate din reprezentanţi ai Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi Uniunii Europene pentru a ajunge la un acord cu privire la regulile comerţului cu fructe şi legume, care ar conveni tututor părţilor. Nimic nu s-a făcut. Imediat după adoptarea de către Guvern a măsurilor de sprijinire a producătorilor agricoli, în legătură cu închiderea pieţei ruse, am început să primim informaţii că fabricile nu cumpără mere pentru prelucrare la preţul promis de 0,65 lei/kg, ci îl scad pînă la 0,5 lei, ba chiar 0,3 lei", a spus el.

Potrivit reprezentantului mişcării de protest, cabinetul de miniştri nu se grăbeşte să anunţe data acordării compensaţiilor.

"Lasă Guvernul să transfere banii fabricilor, iar fermierul care a vîndut merele va primi despăgubiri de la fabrică şi Guvern concomitent, fără a aştepta termenele pe care Guvernul preferă să nu le anunţe. Noi înţelegem că acum autorităţile nu au bani, dar cum să explici acest lucru băncilor, care cer oamenilor să achite creditele? Fermierii au decis că la începutul săptămînii viitoare, să trimită Guvernului o scrisoare. Dacă nu va fi luată nicio măsură, ne vom reuni din nou pentru marşul spre Chişinău şi de această dată nimeni nu se va opri pentru discuţii", a avertizat Valico.

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a spus că "Guvernul duce lipsă de coordonarea acţiunilor şi o abordare sistematică a problemei".

"Noi înţelegem că executivul încearcă să rezolve această situaţie, dar sîntem nemulţumiţi de întîrzierea îndeplinirii obligaţiilor. Guvernarea nu conştientizează gravitatea situaţiei, iar tergiversarea doar o va tensiona, care este folosită de speculanții politici", a spus el.

Potrivit lui Slusari, "este necesar de creat un grup de lucru pe lîngă Guvern pentru adoptarea deciziilor urgente".

"Cabinetul de miniştri trebuie să creeze echipa care va monitoriza situaţia şi va coordona acţiunile. O dată la trei zile trebuie organizate întruniri cu fermierii, procesatorii, precum şi cu reprezentanţii băncilor comerciale. Cineva încearcă să profite de pe urma problemelor cetăţenilor şi acest fapt trebuie anihilat", a spus președintele „UniAgroProtect”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?