X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cel mai mare monument al lui Ştefan cel Mare va fi inaugurat la Hînceşti

18 aug. 2014,, 09:35   Societate
8676 0
Foto: moldovenii.md
În centrul oraşului Hînceşti va fi inaugurat cel mai înalt monument al domnitorului Ştefan cel Mare și Sfînt de pe teritoriul Republicii Moldova. Compoziţia arhitecturală are o înălţime de 5,8 metri, iar statuia domnitorului măsoară 2,5 metri, transmite NOI.md cu referire la tv7.md.

Pentru comparaţie, monumental lui Ștefan cel Mare din centrul Chişinăului are o înălţime totală de 5 metri.

Primarul oraşului Hînceşti, Alexandru Botnari, a declarat că lucrarea este unică şi prin faptul că este tăiată în întregime în piatră de Cosăuţi, nu este făcută pe bucăţi precum sînt alte monumente de acest gen.

Primarul a precizat că anterior în Piaţa Suveranităţii din oraşul Hînceşti era amplasat un bust al domnitorului, însă la spaţiul de aproape 2 mii de metri pătraţi al pieţei acesta nu arata bine. Astfel, printr-o decizie a consiliului local, s-a aprobat instalarea unui monument mai mare. Proiectul mai prevede, pentru etapa următoare, amenajarea a două havuzuri şi executarea pavajului pieţei.

Costul total al lucrărilor este de 900 de mii de lei. Pentru monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt s-au cheltuit deja 170 de mii de lei.

Iniţial, autorităţile locale şi-au propus să inaugureze monumentul de Ziua Independenţei Republicii Moldova, pe 27 august, însă din cauza volumului mare de lucrări este posibil ca termenele să fie schimbate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?