Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Rămăşiţele a 13 soldaţi sovietici vor fi reînhumate la „Capul de pod Șerpeni”

18 aug. 2014,, 07:00   Societate
3934 0
Foto: newsmoldova.ru
Rămăşiţele a 13 soldaţi ai Armatei Roşii vor fi reînhumate, pe 23 şi 24 august, cu onoruri militare la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”.

Şeful organizaţiei obşteşti „August”, Vasile Sencovschi, a comunicat agenţiei "Infotag" că "rămăşiţe au fost descoperite în cursul acestui an. Poate creşte numărul de soldaţi, deoarece lucrările de căutare continuă. În acest an reînhumarea va avea loc într-o atmosferă deosebită, avînd în vedere aniversarea a 70-a a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă”.

La ceremonia de reînhumare, în afară de paza militară a Armatei Naţionale a Republicii Moldova, vor participa diplomaţi din Rusia.

Potrivit lui Sencovschi, pe teritoriul Republicii Moldova la momentul de faţă sînt înregistrate 300 de înhumări în formă de morminte comune şi cel puţin 10 cimitire de soldaţi la Chişinău, Tiraspol, Bender şi în unele sate.

„Starea majorităţii mormintelor, în special în zonele îndepărtate, este nesatisfăcătoare. Am început activitatea de certificare a acestora. Munca este dificilă. Acum cercetătorii creează baza de date electronice a înhumărilor”, a spus el.

Luptele din cadrul operaţiunii Iaşi-Chişinău din primăvara-vara anului 1944 şi în cadrul căreia a fost eliberată Moldova sînt considerate a fi unele dintre cele mai sîngeroase din istoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Pe teritoriul republicii au decedat cel puţin 60 de mii de soldaţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?