Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ministrul Finanțelor despre o eventuală criză energetică în regiune

15 aug. 2014,, 17:15   Societate
3270 1
Foto: noi.md
Nu doar Moldova, dar și multe țări europene s-ar putea confrunta cu o criză energetică la iarnă, dacă în Ucraina vor apărea probleme cu tranzitul gazului rusesc. Declarația aparține ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, și a fost exprimată în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit lui Arapu, este greu de spus dacă un asemenea scenariu va avea loc, întrucît Federația Rusă și-a onorat obligațiunile de livrare a resurselor energetice și în condiții mai critice. Deși afirmă că există motive de îngrijorare la acest capitol din cauza situației din Ucraina, Arapu susține că statul are totuși o capacitate minimă de intervenție în asemenea cazuri.

„Trebuie să credem într-un final cu pace şi o înţelegere între Federaţia Rusă şi Ucraina, şi să mizăm pe faptul că nu vor fi aceste întreruperi. Nu trebuie să facem panică. Nimeni nu trebuie să adune un surplus de resurse pentru perioada de iarnă. Statul are capacităţile sale de a acorda şi în situaţii critice un minim de energie necesară”, a menționat Arapu.

Potrivit ministrului, pe viitor autoritățile trebuie să ia în calcul variante alternative pentru soluționarea problemei energetice.

„În UE toţi au conştientizat cît de serioasă este problema energetică. Se fac foarte mari lucrări de explorări de gaze în zonă, în Europa, în Marea Neagră. Gazele de şist, cu părere de rău, foarte încet se dezvoltă astăzi în Europa, dar se încep anumiţi paşi. În Marea Neagră au fost declarate deja de compania „Exon-mobil” nişte rezerve foarte semnificative de gaz, care ar putea transforma în anii apropiaţi România din ţară importator în ţară net exportator de gaze”, a explicat Arapu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?