Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 289

Ecologi din România, Ucraina şi Moldova desfăşoară cercetări în raioanele Cantemir şi Cahul

15 aug. 2014,, 14:59   Societate
2742
Foto: tv7.md
Ecologi din România, Ucraina şi Moldova desfăşoară cercetări în raioanele Cantemir şi Cahul în cadrul proiectului comun "Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos".

Vicedirectorul Institutului de Geologie şi Seismologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Oleg Bogdevici, a spus vineri, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag", că "la realizarea proiectului participă reprezentanţi Universităţii "Dunărea de Jos" din România, Institutul de Zoologie al AŞM, Institutul de Geologie şi Seismologie al AŞM şi Centrul Ştiinţific Ucrainean pentru Ecologia Mării (CŞUEM)". Potrivit lui, "în raioanele Cantemir şi Cahul există chimicale vechi şi alţi factori ce influenţează negativ mediul înconjurător".

"În timpul cercetărilor va fi utilizată nu doar baza normativă a Moldovei, dar şi a Uniunii Europene, de asemenea, se va folosi utilaj modern, care va permite într-un timp scurt obţinerea rezultatelor necesare", a spus Bogdevici.

Reprezentanta Institutului de Zoologie, doctorul habilitat Elena Zubcov, a spus că "în cadrul proiectului comun va fi creată o reţea stabilă de studiere a ecosistemului". Ea a anunțat că "pe 14 august, la Giurgiuleşti a avut loc un seminar ştiinţific în cadrul căruia a fost prezentat ghidul pentru experţi în domeniul ecologiei". Ea a menţionat că "astfel de seminare şi întruniri sînt importante, întrucît Moldova se află într-o zonă seismică şi, de asemenea, în ţară există depozite cu pesticide, care demult nu au fost verificate, nu au fost reparate, iar acest fapt poate duce la urmări dezastruoase".

Ecologul consideră că "în curînd Moldova se poate ciocni de un deficit de apă potabilă, deoarece sursele principale sînt rîurile Nistru şi Prut, care îşi au izvorul în Ucraina, iar acolo se construiesc diferite baraje, diguri, care complică cursul apei".

Potrivit Elenei Zubcov, "această problemă, de asemenea, se studiază şi toate acţiunile se coordonează cu toate persoanele interesate, reprezentanţi ai părţilor".

Ea a menţionat că "la finele proiectului vor fi publicate materiale didactice, rezultate ale cercetărilor şi va fi creată o carte digitală, unde vor fi notate localităţile problematice".

Ecologii au menţionat că proiectul costă 1,7 milioane de euro. Banii au fost alocaţi de Uniunea Europeană şi distribuiţi proporţional celor patru instituţii, care realizează proiectul". Proiectul va dura pînă pe 17 octombrie 2015, în cadrul programului operaţional comun România-Ucraina-Moldova, finanţat de UE.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав