X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Leancă a participat la Făleşti la lansarea unei staţii de sortare a deşeurilor

15 aug. 2014,, 09:30   Societate
3593 0
Foto: gov.md
Prim-ministrul Iurie Leancă a participat joi în satul Călugăr, raionul Făleşti, la ceremonia de deschidere a unei staţii de sortare a deşeurilor, care va deservi 11 sate din apropiere, inclusiv centrul raional.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Guvernului, Leancă a menţionat că astfel de proiecte contribuie la modernizarea şi dezvoltarea Moldovei.

Staţia de sortare a deşeurilor se află la trei kilometri distanţă de oraşul Făleşti şi va funcţiona din toamnă. Plasticul, sticla şi hîrtia urmează să ajungă la întreprinderile specializate din ţară. A fost construită în cadrul proiectului "Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi Ucraina", finanţat de Uniunea Europeană. Costul proiectului este de 5 milioane de lei.

În cadrul vizitei la Făleşti premierul s-a familiarizat şi cu cursul construirii apeductului Risipeni-Bocşa, care va asigura cu apă potabilă peste 2 mii de localnici.

„Apeductul contează nu doar pentru a asigura cu apă fiecare casă, ci pentru ca să fie apă de calitate. Obiectivul nostru este ca cel tîrziu pînă în anul 2020 fiecare cetăţean să aibă apă de calitate şi acces la reţelele de canalizare”, a amintit Leancă.

Costul proiectului este de 30 de milioane de lei, acordat de Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Apeductul va avea o lungime de 21,8 km, asigurînd accesul la apă potabilă pentru un număr de 800 de gospodării.

În satul Făleştii Noi premierul a vizitat o seră hidroponică, unde pe un teren de un hectar sînt cultivate anual roşii şi castraveţi conform tehnologiilor moderne.

Sera a fost construită de întreprinderea "Polimer Gaz Conducte" în urmă cu trei ani, după o tehnologie inteligentă, astfel încît să conserve energia termică. Plantele sînt crescute fără sol, în recipiente cu vată minerală sau plăci de cocos. Întreprinderea este prima din ţară care îmbină agricultura ecologică şi eficienţa energetică.

Directorul întreprinderii, Sergiu Cocîrlă, spune că energia folosită pentru încălzirea serei şi pentru creşterea legumelor este una combinată din sistemul solar, termal, biomasă, iar la necesitate sînt folosite şi gazele naturale.

"Totul este automat – pe un monitor putem urmări cum decurge procesul din seră, temperatura şi chiar umiditatea solului. Investiţiile au constituit 14 milioane de lei. La companie sînt angajate 35 de persoane", a spus el.

Potrivit premierului, "folosirea tehnologiilor avansate va permite dezvoltarea unei agriculturi moderne, astfel încît să obţinem roadă de calitate care să cucerească piaţa UE".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?