Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Autoritățile Moldovei pregătesc un mecanism de susținere a viticultorilor

14 aug. 2014,, 12:55   Economie
3004 0
Foto: noi.md
În anul curent, la întreprinderile vinicole din Republica Moldova urmează să fie îndreptate pentru prelucrare circa 300 de mii de tone de struguri, însă fabricile de vinuri intenționează să reducă volumul achizițiilor cu 30-40%, avînd în vedere că au stocate rezerve mari de vin și distilat de vin. Totodată, companiile vinicole nu sînt în stare să achite integral materia primă achiziționată, informează NOI.md cu referire la datele prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

Potrivit datelor MAIA, întreprinderile vinicole au în stoc peste 25 de milioane decalitri de vin și distilat de vin în volum de peste 2,5 milioane de decalitri de alcool absolut.

Diferența dintre prețul de cost al strugurilor și prețurile de achiziție propuse companiilor vinicole va constitui circa 1-1,5 lei/kg. Reprezentanții MAIA consideră că în situația creată este necesar de acoperit cel puțin 50% din pierderile viticultorilor și de acordat acestora compensații în mărime de 0,5 lei pentru un kilogram de struguri de soiuri tehnice destinate producerii vinului. Se estompează că în acest caz suma totală de asistență din partea statului va constitui 150 de milioane de lei.

Premierul Iurie Leancă a menționat că pe parcursul săptămînii viitoare Guvernul va elabora un mecanism de susținere a producătorilor de struguri de soiuri tehnice. Potrivit premierului, trebuie de făcut astfel, încît cel care are struguri și dorește să-i vîndă să fie sigur că prețul va fi adecvat, iar întreprinderile vinicole să aibă piețe de desfacere a producției.

Iurie Leancă a menționat că săptămîna viitoare MAIA, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei urmează să prezinte detalii referitoare la mecanismul de susținere a producătorilor de struguri de soiuri tehnice, pentru a evita o criză în ramura vitivinicolă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?