X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cum companiile de construcții și cadastrul cîștigă pe seama proprietarilor de apartamente (DOC)

15 iul. 2020,, 00:46   Societate
16034 1

Proprietarii mai multor apartamente în case noi, fără să știe, plătesc mai mult pentru metrii pătrați în plus a locuinței lor, deoarece, în mod evident, datorită înțelegerii prealabile între companiile de construcții și colaboratorii organului cadastral, ultimii le atribuie pe hîrtie mai mulți metri pătrați, și, ulterior, cadastrul nu recunoaște diferența dintre măsurători, care pot fi confirmate oficial de arhitecți independenți, cu ajutorul unor echipamente moderne.

Despre astfel de fapte a declarat pentru portalul Noi.md Alexandru Bunescu, care a devenit victima unei astfel de escrocherii, împreună cu mai multe familii de locatari, într-una din clădirile noi din Chișinău. În cele din urmă la ei a fost identificată o diferență dintre suprafața reală a apartamentului cumpărat și suprafața reflectată în documentele de către dezvoltator și Cadastru.

Alexandru Bunescu a menționat că în timpul începerii reparației în apartamentul său au fost depistate unele neconcordanțe, inclusiv cele ce țin de corespunderea suprafeței declarate a locuințelor. Avînd în vedere că apartamentul este situat într-un complex rezidențial de aproximativ 350 de apartamente, unde anterior au fost identificate acțiuni de furt de materiale în timpul construcției, el a admis și posibilitatea efectuării greșite a măsurărilor și s-a adresat la cadastru pentru măsurări, pentru a le compara cu datele oficiale de la dezvoltatorii imobiliari.

Este de remarcat faptul că prima măsurare repetată, efectuată în ianuarie 2020 de către un inginer calificat al organului cadastral, a arătat că suprafața reală a apartamentului este cu aproximativ 1 MP mai mică decît cea indicată în documentele oficiale. Organul cadastral a eliberat documente oficiale cu ștampila umedă, numărul și data, și anume planul geometric al apartamentului, cu indicarea suprafețelor fiecărei încăperi și a apartamentului în ansamblu, precum și Actul de constatare a diferenței de mărime.

În baza acestor documente primite de la Cadastru, Alexandru Bunescu a adresat o scrisoare oficială către compania de construcții pentru returnarea banilor achitați pentru, după cum s-a dovedit în practică, un metru inexistent de suprafață a apartamentului. Nici un răspuns din partea companiei de construcție el nu a primit.


Cu toate acestea, după trei luni, angajații cadastrului și-au exprimat dorința de a reevalua din nou apartamentul, ceea ce, în opinia proprietarului său, a fost foarte ciudat și suspicios. El a cerut ca ei să prezinte documente pentru a ști pe baza a ce este realizată reevaluarea.

Angajații cadastrului aveau un document, dar ei nu i-au înmînat o copie și nu au permis să-l fotografieze și au efectuat în cele din urmă o nou măsurare. În timpul acestui proces, proprietarul locuinței a fotografiat planul schemei de lucru, planul pereților, datele noilor măsurări înregistrate pe documentele. Într-o lună, organul cadastral a eliberat proprietarului apartamentului un document cu noile date a măsurării, iar colaboratorii săi i-au cerut să returneze documentele oficiale emise în baza măsurărilor produse în ianuarie.

Cînd li s-au oferit documentele originale cu datele primei re-măsurări, ei i-au oferit proprietarului în schimb alte documente cu aceleași date care erau inițial la dezvoltator. Totodată, în documentele eliberate, la data desfășurării măsurătorilor era indicată luna ianuarie, precum și numărul documentului era identic cu cel pe care l-au luat.

Drept urmare, reiese că, după ce a inițiat din proprie inițiativă remăsurarea, organul cadastral a revenit la datele inițiale și a emis aceleași cifre, privind suprafața apartamentului, care erau specificate de către compania-dezvoltator.

Alexandru Bunescu a numit acest lucru foarte ciudat, deoarece prima măsurare repetată a cadastrului a arătat suprafața apartamentului cu un metru pătrat mai mică decît era indicat de către dezvoltator, iar după noile măsurători Cadastru a revenit la poziția inițială, ca și la dezvoltator. Documentele eliberate lui Alexandru Bunescu sînt prezentate mai jos.

Cu toate acestea, arhitectul independent, care a făcut calcule în baza datelor din schema de lucru a organului cadastral și a folosit pentru a număra programe specializate, a stabilit că suprafața apartamentului este de fapt cu 0,8 metri pătrați mai mică decît cea declarată în ultimele documente oficiale.

(Foto cu calculele în baza datelor din schema de lucru)

În plus, după ce au aflat despre această problemă, mai mulți proprietari ai aceluiași complex locativ, s-au adresat la Autoritatea cadastrală, pentru realizarea măsurările apartamentelor lor. Fiecare a fotografiat datele schemei de lucru, în timpul măsurărilor. Menționăm faptul că inginerii organului cadastral au efectuat măsurările cu un telemetru cu laser, ceea ce exclude erorile la măsurare.

(Telemetrul cu laser, cu care inginerii organului cadastral au măsurat)

După ce au primit planurile geometrice ale apartamentelor, cu indicarea suprafețelor fiecărei încăperi și a apartamentelor, în general, proprietarii apartamentelor au rămas șocați. Datele schemelor de lucru în timpul măsurărilor nu coincid cu datele oficiale ale planurilor geometrice ale apartamentelor.

(fotografie pentru comparație. Schema de lucru în timpul măsurărilor și planul geometric oficial al unuia dintre apartamente emis după măsurări)

Este evident faptul că cadastru, pur și simplu a transcris cifrele de pe datele anterioare ale companiei-dezvoltator.

Multe date reale pur și simplu nu au fost introduse în documentele finale. Astfel, în documentele de lucru figurau unele cifre privind suprafața locuinței măsurate, iar în documentele oficiale acestea au fost deja ajustate în direcția creșterii, iar datele tehnice ale măsurărilor nu corespundeau cu datelor oficiale finale.

Întrebat despre ciudățenia care se întîmplă cu măsurările, angajații cadastrului au menționat că ei au un ordin intern nr. 07 din 17.01.2015 și instrucțiunea respectivă la acest ordin prevede că la măsurarea a 6 metri liniari se admite o eroare de 3 cm.

Cu toate acestea, după cum a aflat Alexandru Bunescu, în "Instrucțiunile privind modul de desfășurare a lucrărilor cadastrale la nivel de clădiri și încăperi izolate", care a fost aprobat prin ordinul nr. 07 din 17.01.2015, măsurările înșiși sînt împărțite în trei categorii: măsurarea terenului, măsurarea clădirii și măsurarea încăperilor izolate. În același timp, punctul cu eroarea admisă, la care face referire cadastrul, se referă numai la măsurarea spațiului clădirii, iar în descrierea măsurărilor spațiilor izolate, adică a apartamentelor, nu se spune nimic despre nici un fel de erori permise.

După cum consideră proprietarul înșelat al apartamentului, este evident că angajații cadastrului, fie sistemic, fie în colaborare cu companiile-dezvoltatori, găsesc diferite lacune pentru a preveni diferența reală dintre măsurătorile companiei-dezvoltatoare și datele oficiale ale cadastrului.

Potrivit lui, datele dezvoltatorilor privind suprafața apartamentelor nu coincid cu cifrele măsurărilor reale, dar cadastru face totul pentru a le confirma, scrie o suprafață mai mare decît este în realitate, deși măsurările alternative, independente indică prezența unor discrepanțe.

"Drept urmare, nu există nici o credibilitate în corectitudinea datelor dezvoltatorilor și cadastrului. Arhitecții independenți efectuează, cu ajutorul ruletelor electronice și a programelor modern, calculele lor, iar aceste date nu coincid cu ceea ce ni se spune. Clar că, atunci cînd construiești 350 de apartamente, și de la fiecare scoți o jumătate de metru și numeri apoi cu o jumătate de metru mai mult, atunci la sfîrșit va reieși un profit de 175 mp de spațiu locativ, iar acest lucru este deja mai multe apartamente elegante, realizate de dezvoltator la prețuri destul de mari", a menționat în încheiere Alexandru Bunescu.

"Cazul miroase a kerosen" și, aparent, în această situație, putem dori proprietarilor acestor apartamente - "Să vă ajute Procuratura!”.

Redacția portalului de știri Noi.md a solicitat un comentariu de la Serviciul cadastral teritorial și va reveni cu detalii la acest subiect.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?