Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Deputații Consiliului Regional Odesa: Au început provocări la adresa găgăuzilor și bulgarilor

6 aug. 2014,, 12:00   Politică
4322 2
Foto: gagauzinfo.md
Deputații Consiliului Regional Odesa Iuri Dimcioglo și Maria Popova, care reprezintă în legislativul regional sudul regiunii Odesa, sînt îngrijorați de tensionarea situației în Bolgrad și în alte localități din regiune, informează NOI.md cu referire la Gagauzinfo.md.

Aleșii poporului au comunicat, în cadrul unei conferințe de presă, că situația a fost tensionată de declarațiile unuia dintre liderii Euromaidanului, Todor Panovski, care a afirmat că „găgăuzii și bulgarii basarabeni reprezintă un focar de separatism, deoarece se eschivează de la serviciul militar și manifestă opinii proruse”.

Deputații au declarat că se vor adresa la Serviciul de Securitate al Ucrainei privind atîțarea urîi interetnice în sudul ținutului basarabean.

„Statul ucrainean se bucură de încredere din partea bulgarilor și găgăuzilor. Ei vorbesc bine limba ucraineană și practic reprezintă o nouă generație, de proveniență ucraineană, de aceea nu trebuie să fim acuzați de lipsă de patriotism”, a subliniat Dimcioglo.

Maria Popova a abordat problema mobilizării parțiale, inclusiv în sudul regiunii Odesa.

Potrivit sursei citate, este trebuie explicate motivele și mersul mobilizării parțiale în regiune și luat în calcul specificul regiunii. Popova consideră că în zona desfășurării operațiunii antiteroriste trebuie trimiși doar persoane cu experiență militară și voluntari, iar ceilalți militari pot fi folosiți pentru serviciul militar pe teritoriul regiunii.

O atenție aparte deputații au atras asupra declarațiilor activistului de pe Maidan, potrivit căruia găgăuzii și bulgarii toată viața se vor închina „în fața unui oarecare general rus”.

„Este o afirmație cel puțin greșită. Consider că asemenea declarații pot provoca un conflict interetnic”, a declarat Popova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?