Bumacov: Recolta de grîu a crescut

6 aug. 2014,, 11:30   Economie
2949 0
Foto: saptamina.md
Agricultorii din Republica Moldova au recoltat, în vara curentă, peste 1,1 milioane tone de grîu, cu 10% mai mult decît anul trecut. Informația a fost comunicată de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează NOI.md.

Cea mai înaltă recoltă a fost înregistrată în raioanele Edineț, Briceni, Ocnița și Sîngerei – aproape 45 de chintale la hectar. Pe țară acest indice a constituit în medie aproape 30 de chintale la hectar.

Din cele peste 1,1 milioane tone de grîu, 65% este grîu alimentar. Potrivit lui Bumacov, pentru asigurarea pieţei locale sînt prevăzute 350 de mii de tone, încă 300 de mii de tone vor fi exportate, iar restul va fi folosit în calitate de grîu furajer pentru sectorul zootehnic.

Totodată, agricultorii au recoltat 170 de mii de tone de orz, aproape 700 de mii de tone de rapiță și circa 14 mii de tone de mazăre.

Referindu-se la recolta cerealelor de grupa a doua, ministrul a menționat că în acest an se așteaptă o recoltă foarte bună de porumb – peste 1,4 milioane de tone. Potrivit estimărilor preliminare, recolta de floarea soarelui va atinge peste 500 de mii de tone, iar de sfeclă de zahăr – circa un milion de tone.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?