Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Experții au găsit într-o lege adoptată lobby în favoarea unor interese

5 aug. 2014,, 07:00   Societate
6096 1
Foto: viza.md
La una din ultimile ședințe din sesiunea de primăvară-vară Parlamentul a operat amendamente la Codul vamal și Legea cu privire la introducerea și scoaterea mărfurilor pe teritoriul Moldovei de persoanele fizice, care prevăd că automobilele cu numere străine nu vor mai fi obligate să părăsească teritoriul Republicii Moldova peste 180 de zile după intrare, cum prevedea legislația anterior, ci se vor putea afla în țară o perioadă de 12 luni, fără achitarea accizelor și a texelor vamale, transmite NOI.md.

Legea a fost adoptată în pofida rezultatelor negative ale expertizei efectuate de Centrul Național Anticorupție (CNA). Potrivit raportului prezentat de CNA, această lege poate fi considerată ca un „document care face lobby în favoarea unui cerc concret de persoane fizice/juridice și stimulează aplicarea unor scheme murdare”.

Specialiștii CNA nu au găsit argumente suficiente pentru adoptarea amendamentelor respective. Mai mult, experții au atenționat că amendamentele nu corespund politicii fiscal-bugetare a statului, fiind încălcat principiul de prioritate a bugetului țării și încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova – incorectitudinea față de proprietarii de automobile înregistrate în Moldova, care au achitat taxele vamale și alte impozite prevăzute de legislația națională.

Potrivit specialiștilor CNA, riscul constă în aceea că în țară va fi introdus un număr mare de automobile cu numere străine sub orice motiv. Concluzia este că „aceste circumstanțe pot fi create special pentru un cerc concret de persoane fizice/juridice (importatorii de automobile la mîna a doua, de piese auto etc.), care dispun de un potențial financiar mare și care intenționează să introducă în țară un număr mare de asemenea mașini. Iar după introducerea restricțiilor restul populației va fi limitată în posibilitatea de a procura un automobil de producție străină la un preț mai mic”.

Potrivit experților independenți, aplicarea acestei legi va prejudicia bugetul țării cu pînă la 500 de milioane de lei .

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?