Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Lipsa de transparenţă în sistemul bancar își are originea în problemele statului

31 iul. 2014,, 12:15   Societate
3197 0
Foto: noi.md
Problema lipsei de transparenţă în sistemului bancar își are originea în problemele fundamentale ale Republicii Moldova, legate de prevalenţa intereselor obscure care s-au infiltrat adînc în sistemul de guvernare. De această părere este directorul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupuşor.

Solicitat de "Infotag", expertul a menţionat că "o lege nu va schimba esenţial situaţia, care mai curînd va depinde de reforme mai ample".

"Printre acestea se numără liberalizarea accesului pe piaţa serviciilor financiar-bancare şi creşterea concurenţei, fortificarea transparenţei, independenţei şi a responsabilităţii în sistemul judecătoresc, creşterea transparenţei privind finanţarea partidelor politice, eficientizarea mecanismelor de guvernare internă în cadrul instituţiilor publice etc.", a spus Lupuşor.

Expertul susţine că problema transparentei structurii acţionariatelor la instituţiile financiare nu este nouă, iar autorităţile au avut mai multe iniţiative pentru a ameliora situaţia.

"Totuşi, se pare că interesele obscure au prevalat asupra interesului public, iar sistemul financiar-bancar a rămas unul la fel de opac cum a fost şi pînă acum. Deşi mă aştept că vor fi întreprinse acţiuni legislative suplimentare, rămîn sceptic referitor la implementarea şi eficienţa acestora", a spus Adrian Lupuşor.

În opinia vicedirectorului Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, doctorului în economie, Elena Gorelova, FMI nu o singură dată a oferit recomandări privind necesitatea transparentizării sistemului financiar-bancar.

"Cu aceleaşi recomandări FMI a venit şi cu trei ani în urmă, dar şi recent, cînd Consiliul de Directori al FMI a adoptat rezultatele primei monitorizări postprogram. Asta vorbeşte despre "îngheţarea" problemei, pentru a cărei soluţionare răspunde în primul rînd BNM. Rezolvarea acestei probleme este necesară nu doar pentru că insistă FMI, dar pentru ca sistemul bancar din Moldova să lucreze transparent, stabil şi să fie credibil", a menţionat Elena Gorelova.

Consiliul de Directori Executivi al FMI a aprobat rezultatele primei monitorizări postprogram pentru Republica Moldova, în care experţii Fondului au atenţionat că, din cauza unor probleme grave de guvernare corporativă, în sistemul bancar au sporit riscurile privind stabilitatea sistemului financiar.

Experţii au îndemnat autorităţile să adopte în regim de urgenţă actele legislative care să restabilească în deplină măsură atribuţiile de reglementare şi supraveghere ale BNM şi CNPF, să aplice cerinţele privind respectarea standardelor prudenţiale şi să consolideze guvernarea corporativă în sectorul bancar, inclusiv prin asigurarea dezvăluirii informaţiei cu privire la structura acţionariatului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?