Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ucraina: Revenirea lui Iațeniuk și revoluția din octombrie

31 iul. 2014,, 00:55   Externe
8979 8
Foto : ruvr.ru
În ciuda anunțului de săptămîna trecută că demisionează, Arseni Iațeniuk rămîne premier al Ucrainei. El refuză să facă vreun comentariu cu privire la acest subiect și cere jurnaliștilor să aștepte reuniunea de urgență a Radei Supreme (parlamentul ucrainean).

Analiștii prevăd, însă, o agravare bruscă a situației din Ucraina în toamnă, inclusiv izbucnirea unei revoluțiii în octombrie.

Arseni Iațeniuk a declarat luni, în fața deputaților din Rada Supremă, că Executivul nu mai are bani pentru armată și că programul de cooperare cu FMI este în pericol. El i-a îndemnat pe deputați să adopte urgent proiectele de legi propuse de Guvern (pachetul de proiecte de legi prevede creșterea finanțării pentru desfășurarea operațiunii punitive în estul țării).

Așa-numita „operațiune antiteroristă”, pentru care Iațeniuk încearcă să strîngă bani, stîrnește nemulțumiri în rîndul societății ucrainene. Țara este cuprinsă de proteste: soțiile, mamele și surorile celor care primesc ordin de mobilizare în armată blochează drumuri și dau foc în public la ordinele de chemare la mobilizare.

Unii protestatari amenință că vor merge la Kiev, ceea ce ar putea deveni realitate, consideră Vladimir Oleinik, deputat în Rada Supremă a Ucrainei. „Consecințele pot fi grave. Putem să ne așteptăm la un val de nemulțimiri populare în viitorul apropiat, în special pe fondul creșterii prețurilor la utilități, la produse alimentare și în contextul lipsei locurilor de muncă. Toate acestea vor agrava situația în toamnă”.

Unele voci afirmau încă în primăvară că există riscul izbucnirii unor noi revolte în Ucraina. De altfel, experții au avertizat că, în toamnă, populația se va trezi din starea de euforie provocată de victoria obținută în Piața Independenței din Kiev, că fondurile se vor termina și că va veni frigul. Bruxellesul nu intenționează să acopere toate necesitățile Kievului. Prin urmare, fiecare zi de luptă în sud-estul țării accelerează tranziția spre o „revoluție în octombrie”.

Între timp, se pare că autoritățile de la Kiev și-au îndreptat atenția spre conflictele interne: o rachetă antitanc a fost trasă, săptămîna trecută, asupra casei primarului din Lvov, iar primarul din Kremenciug a fost chiar împușcat. În curînd, probabil, o astfel de „campanie electorală” va trece la un nivel superior, cel al guvernatorilor.

Arseni Iațeniuk risca mult în condiițle în care propune introducerea unui impozit pe veniturile din dobînzile aferente depozitelor în cazul bogaților. În toamnă acestui an ar putea avea loc o redistribuire radicală a puterii: vor fi organizate nu doar alegeri parlamentare, dar și prezidențiale, consideră Oleg Țarev, președintele Parlamentului Uniunii Republicilor Populare Donețk și Lugansk.

Totuși, nu se știe dacă se va ajunge pană la urmă la alegeri, subliniază Vladimir Pantin, expert la Institutul pentru Relații Internaționale al Academiei ruse de Știință. „Valul de proteste ar putea declanșa turbulențe politice grave atît la Kiev, cît și în Ucraina. Mai mult, unii oligarhi, inclusiv Kolomoiski, elaborează acum planuri care prevăd fie înlăturarea lui Poroșenko, fie noi ultimatumuri din partea Maidanului. Luptele dintre oligarhi se intensifică în situații de criză politică, socială și economică”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?