X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

De ce trebuie să ne îngrijoreze craterele din Siberia?

30 iul. 2014,, 00:36   Ştiinţă şi IT
8138 1
Foto : incomemagazine.ro
Dupa descoperirea unei a doua gauri uriase in subsolul siberian, misterul a fost descifrat, dar explicatia fenomenului este ingrijorator. Noul crater se situeaza la aproximativ 50 de kilometri de primul, gasit la mijlocul lunii iulie, si este mai mic decat acesta din urma (30 de metri fata de 50-70 de metri adancime).

Misterious Universe care anunta descoperirea citeaza declaratiile unui om de stiinta care lucreaza in regiune, Anna Kurchatova. "Incalzirea climatica acclereaza intr-un mod alarmant procesul de topire a gheturilor subterane, ceea ce are drept efect eliberarea de gaze, asa cum sare dopul de la o sticla de sampanie", a declarat experta.

Descoperirile dezvaluie doua probleme. Prima vizeaza incalzirea globala, aparitia gaurilor venind ca o noua confirmare a existentei acestui fenomen, tinand cont de faptul ca respectivele gauri se afla intr-o zona acoperita constant de gheata si zapada, dar care astazi pierd teren.

A doua problema este si mai ingrijoratoare, estimeaza publicatia slate.fr. Gazul eliberat in atmosfera in timpul formarii craterelor este metan (CH4) si care, la fel ca dioxidul de carbon (CO2), este un gaz cu efect de sera.

Grav este ca potentialul lui de incalzire globala este de 21 mai mare decat CO2. Se creaza, astfel, un cerc vicios: tot mai mult metan se degaja in atmosfera, fapt ce contribuie la cresterea temperaturilor. Acest lucru reduce suprafata acoperita de gheata, antrenand eruptia pungilor de metan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?