Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Lașcionova: Problema limbii ruse trebuie abordată delicat

25 iul. 2014,, 10:15   Societate
5576 11
Foto: noi.md
„Tuturor politicienilor le place să vorbească despre necesitatea păcii şi bunei înţelegeri în societatea civilă, însă, în acelaşi timp, dacă nu atacă singuri limba rusă, atunci urmăresc tacit cum o fac alţii”, a declarat pentru NOI.md preşedintele Comunităţii Ruse din Moldova, Ludmila Lașcionova.

În opinia ei, ambasadorul Rusiei în Federația Rusă, Farit Muhametşin, îşi exprimă îngrijorarea pe bună dreptate că limba rusă este treptat exclusă din mediul de comunicare, din programele şcolare.

„Ministerul Educaţiei prezintă în rapoartele sale o imagine favorabilă privind posibilitatea studierii limbii ruse, însă, totodată, o exclude din lista obiectelor obligatorii, invocînd drept argument faptul că, la solicitarea părinţilor, copilul va putea studia, în afara limbii de stat, încă o limbă – franceza, rusa sau engleza. Noi nu sîntem deloc împotriva faptului ca elevii din Moldova să ştie cît mai multe limbi, ei vor deveni mai bogaţi sufleteşte, însă limba rusă, în care vorbesc 40% din populaţia ţării sute de ani, în opinia noastră, trebuie să rămînă obligatorie”, a afirmat interlocutoarea.

„Nu poate să nu ne îngrijoreze nici nivelul de predare a limbii moldoveneşti în şcolile ruseşti. Noi pledăm pentru ca copiii ruşi, ucraineni, bulgari şi de alte naţionalităţi să vorbească şi să scrie excelent în limba Moldovei”, a continuat preşedintele comunităţii ruse.

„Noi însă sîntem nevoiţi să urmărim cum tot şi toate la noi se politizează, inclusiv limba rusă, faţă de care unii oameni de stat de la noi, care sînt chemaţi să fie garanţi ai consilierii în societatea civilă, manifestă o ură făţişă. Nu trebuie să tăiaţi în carne vie şi ţineţi minte: urînd limba altei naţiuni, voi vă manifestaţi astfel lipsa de respect faţă de limba voastră maternă”, a conchis Lașcionova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?