Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

În Molodva vor fi înăsprite regulile de cumpărare a acțiunilor băncilor

23 iul. 2014,, 14:45   Economie
3935 0
Foto: itar-tass.com
În Republica Moldova vor fi introduse reguli noi de cumpărare a acțiunilor băncilor. În particular, cota de participare în capitalul social al băncilor pentru deținerea căreia este necesară permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei va fi micșorată de la 5% pînă la 1%, transmite NOI.md.

Amendamentele respective în Legea instituțiilor financiare au fost aprobate de Guvern, care și-a asumat responsabilitatea politică în fața Parlamentului pentru adoptarea modificărilor respective.

Amendamentele au fost operate cu scopul de a spori transparența și calitatea acționarilor băncilor, consolida securitatea sistemului bancar și excluderea atacurilor raider. Totodată, se propune modificarea nivelului de majorare a cotei de participare în capitalul social al băncilor pentru care e necesară permisiunea BNM prin introducerea a două nivele noi – de 5% și 10%.

Potrivit amendamentelor, fără permisiunea în scris a BNM niciun potențial cumpărător nu poate procura sau majora cota sa de participare în capitalul social al băncilor astfel încît proporția drepturilor lui de vot sau a cotei în capitalul social să corespundă sau să depășească 5%, 10%, 20%, 33% sau 50%, ori astfel încît banca să devină filiala lui. Niciun deținător de capital social al băncii nu poate contribui la capitalul social al organizației comerciale prin acțiunile băncii.

Totodată, niciun deținător de acțiunii ale băncii nu va putea introduce în capitalul social al societății comerciale acțiunile băncii. De asemenea, conform amendamentelor operate în Legea cu privire la gaj, o cotă considerabilă a acțiunilor băncilor din Moldova poate fi dată în gaj doar cu permisiunea prealabilă a BNM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?