Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Putin: Nimeni nu ar trebui să utilizeze catastrofa aeriană din Ucraina în scopuri egoiste (VIDEO)

21 iul. 2014,, 10:23   Externe
5853 4
Foto : censor.net.ua
Nimeni nu ar trebui să utilizeze prăbușirea avionului de linie malaezian Boeing 777 în Ucraina pentru a-și atinge propriile scopuri politice egoiste, a declarat duminică seara președintele Rusiei, Vladimir Putin, citat de agenția de presă RIA Novosti.

'În legătură cu evenimentele tragice care s-au produs deasupra Donețkului, aș vrea încă o dată să vorbesc despre modul în care Rusia se raportează la evenimentele care se petrec în Ucraina. Noi nu o dată am chemat părțile beligerante să pună capăt vărsării de sînge și să se așeze la masa negocierilor', a afirmat președintele rus, într-un interviu la postul de televiziune Rossia-24.

'Pot spune cu toată convingerea că, dacă la 28 iunie acțiunile militare nu ar fi fost reluate în Ucraina, această tragedie cu siguranță nu ar fi avut loc', a subliniat el, atrăgînd atenția că 'nimeni nu ar trebui și nu are dreptul de a folosi această tragedie pentru a-și atinge propriile scopuri politice egoiste'.

'Astfel de evenimente ar trebui să unească oamenii, nu să-i dezbine', a mai spus Putin.

'În ceea ce o privește, Rusia va face tot ceea ce depinde de ea pentru ca diferendul din estul Ucrainei să treacă din faza sa actuală militară în faza discuțiilor la masa tratativelor prin mijloace exclusiv diplomatice și pașnice', a indicat liderul rus.
Vladimir Putin a mai afirmat că ancheta prăbușirii avionului malaezian în Ucraina ar trebui să se deruleze sub egida ICAO (Organizația Internațională a Aviației Civile) și că trebuie făcut totul pentru a asigura siguranța experților internaționali la locul accidentului.

'Astăzi acționează deja acolo reprezentanți ai Donbasului, Donețkului, ai Ministerului pentru Situații de Urgență al Ucrainei, experți malaezieni. Dar aceasta nu este suficient', a remarcat președintele rus.

'Este important ca la locul catastrofei aeriene să acționeze o echipă completă de experți sub egida ICAO, a unei comisii internaționale corespunzătoare. Trebuie făcut totul pentru a asigura securitatea deplină și absolută a acesteia, pentru a asigura coridoarele umanitare necesare', a afirmat Putin.

Cauzele catastrofei aeriene nu sînt deocamdată clare, scrie RIA Novosti, amintind că din luna aprilie trupele guvernamentale ucrainene desfășoară o operațiune militară în această zonă 'împotriva locuitorilor Donbasului care s-au revoltat împotriva loviturii de stat din februarie', cînd președintele Viktor Ianukovici a fost destituit de parlament în urma unor ample acțiuni de protest.

În cadrul acestei operațiuni, forțele ucrainene utilizează aviația militară, artileria și lansatoare de rachete multiple, conform agenției de presă ruse.

Tehnica militară din dotarea armatei ucrainene datează din epoca URSS, astfel încît utilizarea ei astăzi ar putea duce la repetarea tragediei aeriene din 2001, cînd un avion de pasageri rusesc a fost doborît deasupra Mării Negre.

Atunci o rachetă S-300 a doborît un Tu-154, pe ruta Tel-Aviv-Novosibirsk, în timpul unor aplicații ale unităților antiaeriene ale armatei ucrainene. Toate cele 78 de persoane — 66 de pasageri, dintre care majoritatea cetățeni israelieni, plus 12 membri ai echipajului — au murit.

De cealaltă parte, Kievul, Occidentul și SUA susțin că avionul de linie malaezian cu 298 de persoane la bord a fost doborît la 17 iulie de o rachetă rusească sol-aer din cadrul complexului 'Buk' în zona controlată de rebelii proruși.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?