Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Asociaţia Producătorilor de Conserve „Speranța-Con” cere claritate

17 iul. 2014,, 18:00   Societate
5286 1
Foto: noi.md
Întreprinderile moldoveneşti de conserve nu fac lobby pentru importul de zahăr din trestie, ci pledează pentru libera concurenţă în importul de zahăr de sfeclă, a declarat Asociaţia Producătorilor de Conserve „Speranța-Con”.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează declaraţia acesteia, asociaţia neagă acuzaţiile Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM) despre faptul că întreprinderile de conserve încearcă că "distrugă ramura producerii de zahăr".

"Asociaţia este indignată de faptul că cotele la importul de zahăr sînt alese preponderent de producătorii de zahăr. De exemplu, conform datelor oferite de Camera de Licenţiere în 2013, Sudzucker Moldova a ales peste 90% din cotele la importul liber de zahăr şi a adus din Belarus peste 30 de mii de tone de zahăr, pe care apoi le-a revîndut pe piaţa internă", se menționează în documentul citat.

„Speranța-Con” atrage atenţia la faptul că producătorii de conserve niciodată nu s-au pronunţat, nu se pronunţă şi nu se vor pronunţa pentru distrugerea ramurii de producere a zahărului în Moldova.

Asociaţia menţionează că în ţările vecine, unde tradiţional este cultivată sfecla de zahăr în cantităţi mari, este permis importul liber de zahăr de sfeclă fără crearea unor scheme complicate de cote şi taxe, care practic exclud concurenţa liberă pe piaţă şi menţin preţurile exagerate.

„Speranța-Con” precizează că în ultimii cinci ani 15 întreprinderi din domeniu au majorat volumul de producere pînă la 500 de milioane de cutii de produse. Întreprinderile investesc milioane de euro în dezvoltarea capacităţilor sale. În 2014 investiţiile companiei moldo-americane S.A. „Orhei-Vit” au ajuns la 5 milioane de euro.

Volumele vînzărilor întreprinderilor din ramura conservelor ajung anual la 1,5 miliarde de lei.

Asociaţia remarcă cooperarea fructuoasă şi susţinerea producătorilor autohtoni de zahăr, indicînd că, din anumite cauze, unele întreprinderi au refuzat să mai procure zahăr de la „Sudzucker Moldova”.

"Asociaţia conlucrează cu succes cu «Moldova Zahar» şi «Magt Vest», remarcînd calitatea înaltă a producţiei acestora şi maniera de gestionare a afacerii", se spune în declaraţie.

„Speranța-Con” insistă asupra studierii de către structurile de profil a situaţiei de pe piaţa de producere și importare a zahărului.

„Considerăm că investigaţiile trebuie să clarifice situaţia, în circumstanţele în care producătorii de zahăr importă marfa din Belarus şi România la un preţ de 7,8 lei/kg, pentru ca mai apoi să vîndă acest zahăr pe piaţa internă cu 11-12 lei/kg”, menţionează asociaţia.

„Speranța-Con” consideră "anormală" situaţia în care "populaţia unuia dintre cele mai sărace state din Europa plăteşte mai mult pentru zahăr decît locuitorii majorităţii statelor din Uniunea Europeană". Din această cauză, Asociaţia consideră că "situaţia de pe piaţa zahărului trebuie schimbată cardinal".

Volumele vînzărilor întreprinderilor din ramura conservelor din Republica Moldova ajung anual al 1,5 miliarde de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?