Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

„Nezavisimaia gazeta”: Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală ruinează Moldova

17 iul. 2014,, 13:30   Economie
6640 5
Foto: noi.md
„Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală ruinează Moldova”, acesta este sensul subtitlului unui material publicat joi, 16 iulie, în „Nezavisimaia gazeta” din Rusia.

Potrivit agenţiei "Infotag", în opinia autorului articolului, Moldova, a cărei agricultură anterior cîştiga venituri, pe lîngă vin, din exporturile de mere şi struguri, "se poate considera falită".

"După ce Uniunea Europeană a instituit măsuri de restricţie la exporturile cu o serie de produse agricole din Republica Moldova şi Rusia a refuzat să cumpere de la ea fructe, producţia de mere va trebui redusă de cinci ori. De asemenea, vor fi afectaţi strugurii, perele, roşiile şi usturoiul, care sînt în UE produse strategice şi importurile cu acestea sînt limitate prin cote. Iar Moscova a găsit în acestea molia orientală. În situaţia aceasta, companiile ruse refuză să încheie contracte cu partenerii moldoveni", se spune în material.

Datele ONU arată că în anul 2013 Republica Moldova a exportat în Rusia 180 de mii de tone de mere din volumul total al exporturilor cu acestea, de 194 de mii de tone (93% din totalul exporturilor de mere). La importurile de mere, Moldova s-a clasat pe locul doi. Polonia a livrat în acelaşi an 705 mii t – peste o jumătate din importurile ruseşti. În cazul în care vor avea probleme cu exporturile de mere către Rusia, fermierii moldoveni vor avea nevoie de pieţe de desfacere noi. Dar pentru aceasta va fi nevoie de timp, în care recolta culeasă să fie păstrată undeva. Capacităţile frigorifice ale Republicii Moldova însă sînt prevăzute pentru 25-30 mii t de mere din cele 200 mii t care mai sînt pe pomi.

"Totuşi, fermierii din autonomia găgăuză au ajuns într-o situaţie privilegiată: Rusia cumpără de la aceştia fructe, legume, dar şi vin. Aceasta are legătură, cel mai probabil, cu orientarea prorusă a regiunii", constată publicaţia.

Pe de altă parte, mulţi în Moldova consideră că eventualul embargo are legătură cu semnarea de către Chişinău a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, după care "Moscova nu îi va lăsa iluzii Moldovei". Cel puţin, pînă la alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 30 noiembrie. În acest caz, pînă în toamnă, populaţia îşi va dea seama că "în est ţara a pierdut totul, iar în vest nu a obţinut nimic mai mult decît un regim fără vize".

"Şi atunci, majoritatea electoratului ar putea să voteze pentru cei de stînga", conchide autorul articolului.

"De altfel, la ultimele alegeri comuniştii au obţinut majoritatea mandatelor din parlament, dar nu au putut forma majoritatea parlamentară, şi atunci a apărut actuala Coaliţie de guvernare, care a obţinut Acordul de asociere cu UE şi regimul de intrare fără vize în UE pentru cetăţenii Moldovei", se arată în publicaţie.

Autorul scrie că, deşi Chişinăul a fost atenţionat la Bruxelles în repetate rînduri că Republica Moldova nu va deveni membră a UE în perspectiva imediată, premierul Iurie Leancă iarăşi pune problema calităţii de membru în contextul eventualelor modificări ale configuraţiei guvernării în Moldova.

"Şi asta pentru că cei de stînga, dacă vor cîştiga, le-ar putea întoarce pe toate înapoi, făcînd, a cîta oară, o cotitură spre Rusia", concluzionează ziarul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?