X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Acordul cu UE: ceea ce a adoptat un parlament poate fi anulat de altul (VIDEO)

16 iul. 2014,, 14:15   Societate
5415 5
Foto: noi.md
Atît timp cît continuă procesul de ratificare a Acordului de asociere Moldova – UE subiectul ce ține de denunțarea acestui document nu poate fi considerat închis. Declarația aparține vicedirectorului Institutului American din Ucraina, James George Jatras, și a fost făcută în cadrul mesei rotunde cu genericul „Acordul de asociere cu UE și viitoarele alegeri parlamentare din Moldova”, transmite NOI.md.

Potrivit expertului american, ceea ce a adoptat un parlament poate fi anulat de altul, care va fi ales la sfîrșitul acestui an. Jatras mai consideră că o decizie privind alegerea între Uniunea Europeană și Uniunea Eurasiatică nu poate fi adoptată doar de Parlament și că trebuia de organizat un referendum național în acest sens.

James George Jatras a menționat că a fost mirat de graba adepților semnării Acordului de asociere cu UE și că apelurile opoziției de a examina cu atenție această problemă au fost ignorate. În opinia expertului, aceasta ar putea avea consecințe nefaste.

„Atunci cînd cineva vă propune o afacere și vă spune: „Nu citiți cu atenție acordul, îndeosebi ceea ce e scris cu caractere mărunte, pur și simplu semnați”, de regulă aceasta înseamnă că cineva încearcă să ascundă ceva”, a atenționat Jatras.

Expertul s-a arătat mirat și de faptul că acordul este activ promovat de Washington. „SUA nu este parte a UE, care atunci este interesul pentru semnarea acestui document?”, s-a întrebat Jatras.

Vicedirectorul Institutului American din Ucraina afirmă că mentalitatea care stă la baza poziției SUA este periculoasă în contextul evenimentelor din Ucraina. „Nu se poate de afirmat că patrimoniul central-european este ceva bun, iar cel rusesc este ceva rău sau că găgăuzii și vorbitorii de limba rusă reprezintă „coloana a cincea”. Este o mentalitate provocatoare”.

James George Jatras consideră că este important de organizat un referendum la care moldovenii trebuie să-și decidă vectorul de dezvoltare.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?