Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Pînă la 1 iunie în Moldova vor fi anulate toate restricțiile

21 mai. 2020,, 00:33   Societate
30751 2

Conducerea țării a hotărît să lase în vigoare pînă la 1 iunie cerințele stricte cu privire la piețe, complexele sportive și așa mai departe, deoarece riscul apariției unor focare de coronavirus încă există, ceea ce ar putea pune în pericol sistemul medical al țării.

Declarația a fost făcută de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unei ediții special a emisiunii "Дело принципа" de la postul de televiziune Accent TV, scrie aif.md.

"Acum în Moldova sînt peste 6000 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care, la etapa actuală, 3400 – 3500 sînt cazuri active, adică oameni care sînt acum bolnavi. 1500 – 2000 s-au vindecat, au fost externați din spital, dar 3 500 sînt bolnavi acum. Am pregătit întregul sistem pentru a nu avea concomitent 4500 – 5000 persoane, dar noi sîntem deja la nivelul de 3500. Imaginați-vă că, Doamne ferește, un focar și avem 400-500 de cazuri în fiecare zi, vom umple toate spitalele în 3-4 zile. Ce urmează? Să întoarcem toate restricțiile? Dar ele nu vor avea un efect imediat, deoarece există o perioadă de incubație. De aceea, noi am scos restricțiile pe etape", a explicat președintele.

Igor Dodon a menționat că valul din ultimele zile se explică anume prin restricțiile ridicate anterior.

"Noi înțelegeam cu toții că va exista un astfel de efect, dar am prognozat că vor fi pînă la 4-5 mii, iar sistemul nostru medical va fi capabil să reziste. Iar dacă vom trece de 5500 – 6000? Dacă am fi eliminat toate restricțiile dintr-o dată? Imaginați-vă că 6-7 mii ar fi umplut toate spitalele, un colaps al sistemului medical și gata", a spus șeful statului.


Dodon a fost de acord că piețele și instituțiile de alimentație publică trebuie să activeze, dar nu trebuie de deschis totul imediat, a menționat el, căci de altfel nu vom putea evita apariția unor cazuri noi.

"De aceea vom ridica toate aceste restricții treptat. Sper foarte mult că, cel mai probabil pe 1 iunie, vom anula toate aceste restricții, cu excepția activităților care implică mai mult de 50 de persoane, este de înțeles de ce, cu excepția grădinițelor, pentru că, doamne ferește, este vorba despre copii. Cu școala am decis că procesul de învățămînt va începe în septembrie. Restul restricțiilor vor fi înlăturate, dar desigur cu respectarea condițiilor înaintate de medicii noștri", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?