X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

BEI a semnat protocolul de finanţare a proiectului „Livada Moldovei”

15 iul. 2014,, 11:00   Economie
4244 1
Foto: newschannel.ro
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat Protocolul privind intenţia de a finanţa proiectul "Livada Moldovei", în sumă de 120 de milioane de euro. Potrivit agenţiei "Infotag", anunţul a fost făcut de directorul regional al BEI, Marion Hoenicke, la şedinţa clubului de presă al delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, care a avut loc luni la Chişinău.

Acest proiect prevede, de asemenea, acordarea unei sume de 8 milioane de euro sub formă de grant şi ajutor tehnic, care vor fi necesari în procesul de pregătire, pe parcursul anilor 2014-2015.

"Sper că acest proiect va fi lansat pînă la sfîrşitul anului 2015, dar dacă nu vom reuşi, atunci în 2016 vom purcede la realizarea practică a acestuia", a spus Marion Hoenicke.

Fiind întrebată dacă băncile moldoveneşti vor fi implicate direct în proiectul "Livada Moldovei", Hoenicke a spus că Acordul de creditare de 120 de milioane de euro va fi semnat cu Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova, iar proiectul va fi coordonat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Acordurile preliminare ale părţilor presupun că anume Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare va selecta una sau cîteva bănci, cu care va conlucra în realizarea acestui proiect.

Totodată, bancherul regional al BEI şi-a exprimat speranţa că autorităţile moldoveneşti vor rezolva problema calităţii administrării corporative a băncilor, fapt ce va transforma băncile din Republica Moldova în instituţii transparente şi atractive pentru cooperare pentru investitorii străini.

"Aşteptăm soluţionarea pozitivă a problemei, dar acest lucru nu înseamnă că întoarcem spatele băncilor. Sperăm că realizarea proiectului va majora volumele de producere în Moldova a fructelor, care vor fi exportate în ţările UE, precum şi în alte direcţii, de exemplu, pe piaţa Rusiei", a spus reprezentanta BEI.

Răspunzînd la întrebarea despre deschiderea, după exemplul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a unei reprezentanţe permanente a BEI în Moldova, Marion Hoenicke a spus că banca în prezent lucrează activ asupra acestei sarcini. Ea şi-a exprimat speranţa că în curînd BEI va alege "o clădire separată" pentru reprezentanţă şi că în decembrie 2014 banca va fi gata să deschidă o reprezentanţă la Chişinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?