Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Partidele "Forţa nouă" şi "Forţa poporului" vor să-şi unească eforturile

12 iul. 2014,, 10:30   Politică
7071 0
Foto : realxenon.ru
Partidul "Forţa Nouă", condus de fostul ministru al Apărării, Valeriu Pleşca, şi Partidul "Forţa Poporului", condus de fostul ambasador al Moldovei în SUA, Nicolae Chirtoacă, vor să-şi unească eforturile pentru a participa la alegerile parlamentare programate pentru data de 30 noiembrie.

Solicitat de agenţia "INFOTAG", Valeriu Pleşca a menţionat că "în preajma alegerilor toţi se gîndesc cum pot să ajute Republica Moldova să se dezvolte".

"Discutăm şi cu alţi lideri de partide posibilitatea de a ne consolida forţele şi a merge împreună la alegeri. Suntem capabili să ne asumăm responsabilităţi pentru a schimba lucrurile în ţară", a spus Pleşca, precizînd că deocamdată nu se cunoaşte forma în care vor colabora cele două partide.

Potrivit lui, deocamdată, posibilitatea participării în bloc la alegeri nu este pusă în discuţie, avînd în vedere că "legislaţia este făcută pentru cei care se află la guvernare şi nu pentru popor".

"Legea presupune că în cazul blocurilor acestea trebuie să acumuleze 9% din voturi, ceea ce este foarte complicat în actualele condiţii. Prin aceasta se îngrădeşte accesul la guvernare a celor care vor să facă ceva pentru această ţară", a spus Pleşca.

Întrebat ce aşteptări are de la alegerile din toamnă, Valeriu Pleşca a menţionat că aşteaptă că "Moldova şi poporul ei se va trezi şi vor alege la conducere oameni care au în spate anumite succese şi care vor să contribuie la prosperarea ţări".

Solicitat de "INFOTAG" să comenteze iniţiativa forţelor extraparlamentare de a-şi consolida forţele în preajma alegerilor parlamentare analistul politic Anatol Ţăranu a menţionat că, în prezent, toate sondajele de opinie demonstrează că partidele extraparlamentare, cu mici excepţii, nu au şanse reale să treacă pragul electoral şi să ajungă în parlament.

"În acest context, consolidarea forţelor partidelor extraparlamentare este o necesitate obiectivă. Nu ştiu dacă consolidarea eforturilor acestor două partide este suficientă, dar tendinţa este una lăudabilă. Fără o astfel de consolidare şansele acestor partide sunt infime", consideră expertul.

"INFOTAG" precizează: Partidul "Forţa Nouă", cu doctrină neoliberalistă, a fost înregistrat pe 28 mai 1997. Formaţiunea a participat la alegerile parlamentare din 1998 şi 2001, şi la cele locale din 1999 şi 2003.

Partidul "Forţa Poporului", cu o doctrină social-liberală, a fost înregistrat la Ministerul Justiţiei pe data de 18 iulie 2013. Acesta are circa 6 mii de membri.

În prezent, pragul electoral pentru partidele politice este de 4%. Blocurile constituite din două partide vor trebui să acumuleze 7% din voturile alegătorilor pentru a ajunge în parlament sau 9%, dacă din el vor face parte trei sau mai multe formaţiuni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?