X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Gorelova: Doar statul este în măsură să facă produsele noastre competitive (VIDEO)

11 iul. 2014,, 18:00   Societate
4808 0
Foto: noi.md
"Partenerii noștri europeni și Statele Unite ne acordă şi ne vor acorda asistenţă, dar numai statul, prin participarea financiară deplină şi activă, poate face producţia autohtonă competitivă, nu numai în Europa, ci într-un timp scurt și pe piața internă", a subliniat pentru NOI.md directorul adjunct al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, doctorul în economie Elena Gorelova.

Referindu-se la sectorul agrar experta a reamintit că țările europene îi ajută pe producătorii agricoli la achiziţionarea tehnicii, iar din partea Statelor Unite ale Americii provine asistenţa pentru sistemele de irigare.

"Cu toate acestea, acest sprijin nu rezolvă problema principală, cea de oferire a subvențiilor în sectorul agrar. Acestea sînt oferite de fiecare țară în parte, în funcție de posibilităţile sale. Asistența noastră constituie doar 2 la sută din costul de producției, în timp ce în ţările UE ‒ 40-45%, iar în țările Europei de Nord ‒ pînă la 75%. Cert este că sectorul lor agrar e mai competitiv, decît al nostru", a precizat economista.

Ea a recunoscut că "nu vede cu ce produse am putea concura atît ca preț, cît şi ca calitate. Este vorba de aceleaşi fructe care nu sînt calibrate la noi, ambalajul modern, care a fost introdus într-un număr limitat de gospodării. 20 ani am distrus agricultura, iar să implementăm noi tehnologii, să modernizăm imediat ramura este imposibil. Este dificil de prezis cursul evenimentelor, vrem să credem foarte mult că producătorii noştri agricoli vor da dovadă de răbdare și perseverență, însă totuşi rolul hotărîtor îl va juca statul", a conchis Gorelova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?